Nickerie, Tuesday 18 May 2004  

Castelen en Asra ontevreden met vliegtarieven

Geplaatst: 20/01/2004

Paramaribo - Minister Guno van Transport Communicatie en Toerisme (TCT) is nog niet tevreden met de huidige vliegtarieven op de Mid-Atlantische route. “De wijze waarop de tariefsaanpassing is bekendgemaakt door de Surinaamse Luchtvaart maatschappij (SLM) heeft inderdaad de indruk gewekt dat het zou gaan om een percentage dat zou liggen tussen de 5 tot 25”, zei Castelen tegenover DBS.

Foto: Guno Castelen

De bewindsman zal deze week nog contact op nemen met de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) om na te gaan hoe het komt dat de beloofde aanpassing zo miniem is. De SLM hanteert per ingaande 16 januari jongstleden vliegtarieven die zijn aangepast met slechts een half procent in het hoogseizoen en ongeveer twee procent in het laagseizoen. Onder laag seizoen wordt verstaan de perioden van 16 januari tot en met 14 juli en van 16 september tot en met 15 december.

Het hoog seizoen is van 15 juli tot 15 september en tussen 16 december en 15 januari. Een retourticket van Paramaribo naar Amsterdam voor dertig dagen in het laagseizoen is verlaagd van 720 US dollar naar 699 dollar. Voor zestig dagen of langer binnen het laagseizoen is de ticketprijs gedropt van 820 US dollar naar 799 dollar. In het hoogseizoen echter betaalt men voor een reis van maximaal dertig dagen nu 960 US dollar in plaats van 970. Voor een reis van zestig dagen in het hoogseizoen is de prijs verlaagd van 1070 naar 1060 US dollar, terwijl voor zestigplussers de prijs gedropt is van 1020 naar 999 US dollar. De Associatie van Surinaamse reisagenten (Asra) zegt bij monde van haar voorzitter, Just de Miranda, hoogst ontevreden te zijn met de prijssituatie nu binnen de luchtvaart. Zij zag zich genoodzaakt de prijzen bekend te maken, die zij pas na vijf keren had opgevraagd op 14 januari kreeg doorgespeeld aan de reisbureaus. “Wij zijn van mening dat er geen prijsaanpassing is doorgevoerd. Wij vinden dat de tarieven, die al in 2002 golden voor de tariefsverhoging die toen werd doorgevoerd, wederom zijn ingevoerd”, zegt De Miranda. De Asra is zeer teleurgesteld in het feit dat het aangekondigde actietarief van 438 US dollar voor reizen vanaf 1 februari tot en met 31 maart 2004, in de praktijk niet verkoopbaar blijk te zijn. “Naar wij vernemen is alles al volgeboekt”, aldus de Asra topman. Hij geeft aan dat de SLM en KLM zelf vrijwel alle plaatsen hebben gereserveerd. Het is gebleken dat waar de agenten plaatsingsmogelijkheid hebben om twintig passagiers in te schrijven, er maar voor een persoon plaats was.

“Om eerlijk te zijn, we zijn moe van de wijze waarop de KLM en de SLM de Asra leden benadelen door eigen reisbureau in te zetten voor de registratie van passagiers. We zijn niet tegen dat zij passagekantoren opzetten, maar wel tegen het afpikken van alle passagiers van ons. We zijn de mening toegedaan dat de twee maatschappijen zich slechts moeten bezighouden met alles wat te maken heeft met transporteren van de passagiers, terwijl de Asra zich moet bekommeren om de boekingen van het reizend publiek. De proporties die de ticketverkoop op de SLM en KLM reiskantoren aannemen zijn voor de associatie onverteerbaar. Ze komen zeer agressief op de markt” Aldus de Miranda. Hij stelt dat de reizigers ook moeten leren om zelf te beoordelen of het beter is om te reserveren bij een kantoor van de vliegmaatschappij of bij een reisbureau dat de principes van meerdere reisagenten vertegenwoordigt. Terwijl Asra leden proberen op allerlei manieren meer waarde toe te voegen aan het produkt, houdt de vliegmaatschappij zich slechts bezig met een gewone retour ticket. “We vinden dat het publiek moet weten waarom een bepaalde prijs gehanteerd wordt.

De SLM en KLM hebben de Asra nooit geconsulteerd bij het vaststellen van de tarieven. “We hoeven niet de hoogte te helpen bepalen, maar wel de condities onder welke de hoogte wordt bepaald. Op dit moment vinden we dat vanwege de economische situatie in ons land de Surinamers minder moeten betalen voor een ticket dan Nederlanders, die het economisch makkelijker hebben”. Volgens de Miranda zou geen omzetbelasting betaald moeten worden bij het kopen van een ticket naar Holland omdat de dienstverlening eigenlijk buiten Suriname plaats vindt. DBS verneemt uit betrouwbare bron dat de SLM voorbereidingen treft om de vergoeding voor de reisbureaus bij de ticketverkoop te verminderen. De Miranda reageert daarop voorzichtig door te stellen dat de Asra een gepast antwoord zal formuleren voor de SLM.

Lloyd Djendji

Bron:  Dagblad Suriname, 20-01-2004

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics