Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Top-ratinginstituut Moody’s positief over Surinaamse economie

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — De vooruitzichten voor de Surinaamse economie zijn zeer hoopgevend. De regering-Venetiaan/Ajodhia is erin geslaagd macro-economische stabiliteit en een stijgende economische groei te realiseren, terwijl de inflatie een neerwaartse trend vertoont. Zo stelt het internationaal hoog aangeschreven ratinginstituut Moody’s Investors Service in zijn gisteren uitgegeven analyse van de Surinaamse economie.

Het is de eerste keer dat Moody’s een rating over Suriname publiceert. Er wordt een aantal positieve zaken genoemd die de regering de afgelopen jaren heeft gerealiseerd. Het risico dat Suriname loopt, kan volgens Moody’s komen van mogelijke politieke ontwikkelingen. De parlementsverkiezingen zijn gepland voor volgend jaar en onduidelijk is hoe de verkiezingen het economisch beleid zullen beïnvloeden of welk beleid een andere regering zal voeren. Komt er een minder stabiele situatie, wordt gesteld, dan zouden investeringen en exportverwachtingen negatief beïnvloed kunnen worden. De nadruk wordt gelegd op de haalbaarheidsstudie die Suralco en BHP-Billiton uitvoeren om de bauxietproductie te vergroten. "Maar macro-economische stabiliteit is een vereiste om dergelijke projecten voort te zetten", waarschuwt Moody’s.

Wat het nationale deviezenplafond betreft, kreeg Suriname een B1-rating en een B2-rating voor de deviezenrekeningen die worden aangehouden bij de particuliere banken. Het land kreeg voorts een foreign currency issuer rating van B1 en een domestic currency issuer rating van Ba3. "The ratings have stable outlooks", zegt Moody’s in een gisteren via persbureau Reuters verspreidde verklaring.

Maandagavond had president Ronald Venetiaan gezinspeeld op een evaluatierapport dat een internationaal ratingbureau een dezer dagen zou uitbrengen over de Surinaamse economie. Het is vooralsnog onduidelijk of het staatshoofd deze prognose bedoelde. Een eventueel door de regering te sluiten obligatielening op de internationale kapitaalmarkt zou, aldus het staatshoofd, mede afhankelijk zijn van het oordeel dat over de economie geveld zou worden en de rating die Suriname kreeg. Venetiaan gaf aan dat de regering niet van plan is maatregelen te treffen die de maatschappelijke en monetaire-financiële stabiliteit van de afgelopen jaren teniet zouden kunnen doen.

In het communique wordt aangegeven dat Moody’s rating een reflectie is van Suriname’s buitenlandse liquiditeitspositie, inclusief de schuldpositie van zowel de overheid als de banken. Het ratingbureau wijst op de bereikte macro-economische stabiliteit en stijgende economische groei, terwijl investeringen in de goud- en bauxietsector de exportverwachtingen vergroten. Importen die de uitbreiding van de productiecapaciteit in de mijnbouw moeten ondersteunen, hebben gezorgd voor een enorm tekort op de rekening-courant-rekeningen. Moody’s gelooft dat ondanks de omvang van deze tekorten, de wijze waarop ze gefinancierd worden tot nog toe beheersbaar is door middel van directe investeringen, leningen tussen bedrijven alsmede "official loans" en schenkingen. Zij vormden de belangrijkste kapitaalstromen in het land.

Internationale reserves zijn nog aan de lage kant, zegt Moody’s, maar het bancair systeem heeft een duurzame positieve netto-deviezenvoorraadspositie.

De totale particuliere buitenlandse schuld wordt geraamd op 78 procent van de current account receipts, maar veel van ze zijn onderlinge bedrijfsleningen ter ondersteuning van de mijnbouwsector. De buitenlandse overheidsschuld, inclusief bij Nederland, is op dit moment beheersbaar. Daarnaast heeft de regering wetten afgekondigd die beperkingen leggen op de omvang van de interne en buitenlandse schuld.

Moody’s Investors Service is een toonaangevende credit rating en research instelling die voorts risico-analyses maakt. Ook publiceert dit instituut credit opinions, onderzoeksresultaten en ratings over fixed-income securities, uitgevers van effecten en andere vormen van obligaties. Momenteel worden prognoses gemaakt van ongeveer 85.000 particuliere en overheidsverzekeringen, 73.000 public finance obligaties, 4.300 bedrijfsrelaties en 100 soevereine landen. De instelling geeft ook zijn visie over een scala aan obligatieleningen. Hieronder vallen verscheidene bedrijfs- en staatsobligatieleningen die worden gesloten op de nationale en internationale kapitaalmarkt.

Bron:  DWT, 4-2-2004

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics