Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


SLM-directeur Lachmising:

"Wij staan op gefaseerde liberalisatie van de luchtvaartsector"

De jaarlijkse lunch van de SLM met de vrachtagenten de vorige week vrijdag in Residence Inn. Volgens directeur Robby Lachmising zijn er perspectieven voor Surinam Airways wat het vrachtverkeer betreft.-.PARAMARIBO Liberalisatie van de luchtvaartsector, brengt behalve kansen ook bedreigingen met zich mee. Dit heeft SLM-directeur Robby Lachmising gezegd tijdens zijn toespraak vorige week vrijdag bij de jaarlijkse lunch met vrachtagenten in Residence Inn. "Indien de nationale luchtvaartmaatschappij door concurrentie uit de markt zou verdwijnen en het geval zich voordoet dat de concurrentie naar meer winstgevende landen verhuist, dan zijn we nog verder van huis. Bovendien moeten andere luchtvaartmaatschappijen niet ongecontroleerd hun gang gaan. Dit is een van de redenen waarom "wij staan op een gefaseerde liberalisatie", vindt Lachmising.

Taus Umar, eigenaar van Unifood Export en tevens voorzitter van de Vereniging voor Groente en Fruit Exporteurs, stelt zich helemaal open voor liberalisatie van de luchtvaartsector in Suriname. "De monopoliepositie van de SLM is moordend voor de export", benadrukt Umar. "Door de hoge vrachttarieven die zij handhaven, kunnen wij niet op tegen concurrentie van andere landen."

"Elke overgang naar een nieuwe situatie moet gefaseerd worden ingevoerd. Maar in dit geval is het eerder de vraag wiens belang wordt gediend met een gefaseerde liberalisatie", vindt Umar. Hij vermoedt dat er politieke belangen op het spel staan. Over het belang van liberalisatie voor de productie, zegt hij: "Het bestaan van zo’n 4000 gezinnen wordt bedreigd. En dat terwijl onze branche ook nog aan deviezen ongeveer 6,5 miljoen US dollar op jaarbasis aan inkomsten oplevert".

Goede perspectieven

Ondanks de dreigende concurrentie en groter wordende roep om liberalisatie, zijn de perspectieven voor vrachtverkeer voor wat dit jaar betreft goed voor de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij. De resultaten van het huidig boekjaar, 1 april 2003 tot en met 31 maart 2004, zien er goed uit, zegt de SLM-directeur. De SLM heeft een resultaat geboekt van tussen de 1,5 en 2 miljoen Amerikaanse dollar in het boekjaar 2002/2003.-.

Lachmising deelde verder mee dat de lijn Paramaribo-Miami over de periode 2002/2003 op quitte staat. "Wij wilden deze lijn stopzetten, maar vinden dat als nationale carrier eigenlijk niet kunnen. Dus stellen we de tarieven van deze lijn van dag op dag vast, zodat deze dienst nog kan voortduren."

Aankoop vliegtuig

In zijn korte toespraak bevestigde de directeur dat de SLM op 24 december 2003 goedkeuring heeft gekregen van de regering voor de aanschaf van een Boeiing 747.300 toestel van KLM. De koopovereenkomst is op 30 januari 2004 ondertekend, evenals een contract voor de day check van het toestel, waarbij de kist in principe wordt gestript en onderdelen volledig worden vernieuwd. Binnen zes weken moet het toestel weer in elkaar zijn gezet, in de SLM-kleuren zijn gespoten en vliegklaar zijn gemaakt. De eerste vlucht Paramaribo-Amsterdam is gepland voor 2 mei. Het feit dat het vliegtuig een bouwjaar van 1986 heeft betekent niet dat het toestel in de woestijn heeft liggen rotten, zegt Lachmising. "Het is de hele tijd goed geconserveerd gebleven. Men moet een park voor vliegtuigen niet vergelijken met dat van auto’s. De bevolking hoeft dus niet bang te zijn voor ouwe troep."

Bron:  de WareTijd, 4-2-2004

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics