Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Surland heeft eerste oogst van rijpe bananen

Export begint eind februari

door Carla Tuinfort

Kinderen over straat met trossen bacoven in de glorietijden van het bacovenbedrijf Surland.PARAMARIBO—Surland, ‘s lands bananen bedrijf, komt weer op dreef. Gisteren heeft zij de eerste oogst van rijpe bananen kunnen plegen, sinds de nieuwe aanplant bijkans een jaar geleden in de grond is gezet. De voorgenomen privatisering van Surland komt daarmede in zicht.

Presidentcommissaris van Surland, Andre Brahim, zegt desgevraagd aan de Ware Tijd dat deze oogst niet voor de export bestemd is. De bananen export zal over een paar weken, aan het eind van de maand februari een aanvang maken.

Volgens Brahim moet is er een minimale hoeveelheid van 15.000 dozen nodig om er te kunnen exporteren. Daarnaast moet ook de kwaliteit van de bananen voldoen aan Europese normen daar zij aldaar zullen worden afgezet. Voor de Europese markt moeten de bananen de juiste breedte, lengte, gewicht en kleur hebben. Deze exporteisen moet Surland nog zien te behalen daar bij de oogst van gisteren is gebleken dat de schil van de bananen vlekken hebben en dus niet voldoen aan een der kwaliteitseisen.

Brahim zegt dat met Franse partners de Surlandbananen op de Europese markt zullen worden afgezet. Surland zal met een gecharterde boot de bananen verschepen. De bananen uit de Nickerie aanplant zullen met trucks komen naar de haven in Paramaribo.

Brahim zegt dat door een betere organisatie, meer efficiëntie en meer discipline de huidige productie per hectare verdrievoudigd is ten opzichte van de vroegere productie. Volgens hem is de productie rendement boven de 40 ton per hectare. Ook de kostprijs is verlaagd zegt Brahim. Vroeger was de hoeveelheid voor export afgekeurde bananenbacove van Surland, die op de lokale markt werd afgezet, ook veel hoger dan nu. Het huidige aantal arbeiders is 600 en zal worden uitgebreid naar 2500 personen in 2005.

Brahim vertelt dat de naam ‘Williams’ aan deze bananenvariëteit is gegeven. De bacovenplantjes zijn afgenomen van de Franse maatschappij Phytropic die laboratoria heeft in Zuid Afrika. Bij het Surinaamse bedrijf Phytotec worden de plantjes weerbaar gemaakt, waarna ze in Jarikaba te Saramacca en in Surland Nickerie, verder worden verzorgd om na een paar weken in de grond te worden gezet.

Jim Bousaid, Directeur van de Hakrinbank die de bankier is van Surland, is optimistisch over de de levensvatbaarheid van Surland. De voorgenomen herstructurering van Surland heeft zichzelf bewezen, zegt Bousaid. Bij volledige realisatie van herstructurering eind 2005, zullen de aanloopverliezen zijn getransformeerd in een winstgevende operatie.-.

Bron:  DWT, 5-2-2004

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics