Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Dagblad Suriname, redactioneel:

Nickerie als rijstdistrict gaat ten onder

Paramaribo - Er gaat haast geen week voorbij of er verschijnen steeds weer berichten in DBS over de rijstsituatie in voornamelijk Nickerie en Coronie. De reden waarom zoveel personen van klein tot groot binnen de rijstsector blijven hameren op een beter beleid ten aanzien van de rijstsector is, omdat de rijstbouw vooral voor Nickerie de levensader is.

Het heel district is afhankelijk van deze sector waarbij duizenden gezinnen werken in deze branche. Vandaar dat arbeiders, klein- en grootlandbouwers, parlementariėrs en toeleveringsondernemingen steeds aan de bel trekken bij het centraal gezag in Paramaribo. Men hamert onder andere erop om de sector te subsidiėren voor het totaal ten onder gaat. De voorzitter van de VHP Ramdien Sardjoe en de minister van LVV hebben in het recente verleden te kennen gegeven dat er van subsidie geen sprake zal zijn. Deze uitspraken hebben velen in het district radeloos gemaakt. Alleen zij die uit de traditionele landbouw komen weten wat zij meemaken.

Het ministerie van LVV heeft onder andere het volgende als beleidsonderdeel:
Er zal tezamen met boeren, verwerkers en andere belanghebbenden een lange termijn rijstbeleid worden geformuleerd. Onderdeel hiervan zal zijn een marketing strategie.

Dit zegt LVV. Het zijn mooie woorden op papier die echter niet praktisch worden uitgevoerd. Er is geen sprake van een integraal rijstbeleid. Wat voor marketingstrategie gaat men uitvoeren als de totale productie zienderogen achteruit gaat? Ons land kende voorheen ook een rijstinstituut en Surexco. In dit model zaten alle belanghebbenden van de sector. Wij hebben na ruim vier jaren nog niet eens een soortgelijk instituut, terwijl dit een voorwaarde is van de Europese Unie voor het beschikbaar stellen van de 9.2 mijloen euro. Dit is een druppel op de hete plaat. Daar de sector per jaar US$25 miljoen dollar nodig heeft, wil men het binnen vier jaren op een niveau van 100.000 ton rijst brengen. Dit hebben echte rijstdeskundigen vastgesteld. De minister van LVV Geetapersad Gangarampanday is vanaf zijn aantreden bekend met het probleem, want hij zegt zelf in augustus 2000 "dat hij zich zorgen maakt om de lage rijstinzaai en dat hij zich zal inzetten om die in het komende seizoen op een hoger peil te brengen." De rijstsector heeft intussen een dieptepunt bereikt. De productie is thans op een minimum. Van het 60.000 hectare rijstareaal is 16.750 hectare ingezaaid. Dit levert 23.000 ton rijst op, terwijl onze lokale consumptie gesteld is op 17.500 ton. Voor de export is er maar 10.500 ton en dat is niets. En praat men over marketingstrategie. Er moet nou net weer even niets misgaan met het bestaande productievolume of er zal een tekort ontstaan voor de lokale markt. De trend met cijfers wijst geen groei maar een neerwaartse trend aan.

Geen wonder dat zelf coalitieparlementariėrs uit het district Nickerie luider beginnen te praten. Deze parlementariėrs worden zeker dagelijks aangesproken in Nickerie over wat er eigenlijk in Paramaribo gebeurt. De VHP-parlementariėr Leakat Mahawat Khan kon het niet scherper verwoorden. Tegenover DBS zei hij het volgende: "sinds het aantreden van de huidige regering is er een luide roep van boeren om verbetering van hun positie ontstaan. Tot nu toe is daaraan niets gedaan, ondanks de vele beloften van de coalitie." De parlementariėr geeft hiermee een signaal aan de regering en in het bijzonder de minister van LVV dat het beleid naar de padieboeren toe faalt. Een gebaar van vice-president Jules Ajodhia voor gereduceerde tarieven voor dieselolie is wel toegezegd maar kan nog niet van de grond komen. Ook de bescherming van de kleine boeren tegen monopolistische tendensen van opkopers is ook nog uitgebleven, hoewel LVV dit ook heeft gesteld als een van de maatregelen van haar beleid zoals weergegeven in de regeringsverklaring van 2000. Het is vijf voor twaalf voor de regering en het ministerie van LVV daar het bekend is dat Nickerianen deze regering wel zal weten af te straffen bij de komende verkiezingen. Mahawat Khan maakt zich ook zorgen daarover. En hij weet waarover hij praat, want hij is zelf landbouwer en politicus.

 

Bron:  Dagblad Suriname, 06-02-2004

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics