Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


1.500 ton in beslaggenomen ureum in Nickerie weer vrijgegeven

Beta Debidien

Ambtenaren van het Ministerie van HI wegen een zak ureum in de opslagplaats van firma Atcar Chemicals te Longmay in  Nickerie. De heer Wiebers (rechts) in gesprek met de vertegenwoordiger Kris Katwaroo (links) van Atcar ChemicalsNIEUW NICKERIE — De 1.500 ton (30.000 zakken) in beslaggenomen ureum van de leverancier Atcar Chemicals is gistermiddag weer vrijgegeven, omdat er niets aan de hand bleek te zijn volgens het Ministerie van Handel en Industrie (HI), afdeling Economische Controle Dienst (ECD). Berichten hadden HI namelijk bereikt dat het gewicht dat op de zakken werd aangegeven, niet klopte met de werkelijkheid. Het ureum is verpakt in zakken van 50 kg en opgeslagen in een opslagplaats van de firma te Longmay. De firma Atcar Chemicals is in de afgelopen 8 tot 10 jaar de enige leverancier die ureum van het merk Urea Granules 46% Nitrogen in het district Nickerie aan de boeren verkocht. Op jaarbasis importeerde het bedrijf 8000 ton ureum.

Minister Michael Jong Tjien Fa van Handel en Industrie (HI) zegt desgevraagd dat hij onmiddellijk een onderzoek heeft ingesteld, nadat een aantal rijstboeren klachten gedeponeerd hadden bij het ministerie dat de zak ureum lichter woog dan aangegeven op de zak die door de leverancier aan de man wordt gebracht. HI stuurde vervolgens een delegatie onder leiding van Cilio Cameron naar Nickerie om een diepgaand onderzoek in te stellen. In de verschillende polders heeft ECD de zakken bij de boeren opnieuw gewogen en uit rapportage aan de minister is gebleken dat er gewichtverschillen van gemiddeld 1,2 kg per zak waren. Als er sprake is van opzettelijke oplichting, dan is dat een economisch delict. Mocht dat zo zijn, dan moet de zaak juridisch aangepakt worden", zei de minister. De personen die verantwoordelijk zijn in het district zullen alvast opgebracht en voorgeleid worden, zegt Cameron, hoofd van de afdeling. Volgens hem is het noodzakelijk dat het ministerie deskundigen uit Paramaribo haalt om de zaak verder te onderzoeken. Momenteel is de vraag naar ureum in Nickerie erg groot.

De afdeling van het ministerie heeft tijdens de controle in het district ook veel vervallen goederen in beslag genomen in de winkels. Het zijn 40 items die aan de afdeling van het BOG overgedragen zullen worden voor verdere afhandeling. Er zijn ook een aantal DVD-pornofilms in beslaggenomen. HI zal het district verder afkammen om de zaak op te ruimen, aldus Cameron, hoofd van de afdeling ECD van het Ministerie van Handel en Industrie in Nickerie tegenover dWT

 

Bron:  de Ware Tijd, 07-02-2004

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics