Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Privatisering SML in zicht

Fenny Zandgrond

PARAMARIBO — Landbouwminister Geetapersad Gangaram Panday verwacht dat de regeringsraad in maart tot een besluit komt over het privatiseren van de Stichting Machinale Landbouw (SML). Na ruggespraak met alle actoren van het bedrijf, zoals de twee actieve vakbonden, de Vereniging van Machinediensten (VMD), directie en bestuur, heeft het ministerie in een memorandum haar visie neergelegd. Die is inmiddels aan de regeringsraad overhandigd.

De raad geleid door president Ronald Venetiaan buigt zich nu over het privatiseringsplan voor het staatsbedrijf. De consultants Quiroz & Associates hebben in opdracht van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en Ernst & Young recentelijk een rapport uitgebracht.

President Venetiaan had begin vorige week aangegeven dat "binnen zeer afzienbare tijd" besloten zal worden over de toekomst van SML. Uit het rapport van Quiroz & Associates is gebleken dat het noodlijdend staatsbedrijf een waarde heeft van bijkans 9,7 miljoen dollar. Daartegenover staat een schuldpositie van 13,4 miljoen dollar. Onder de schuldeisers bevinden zich volgens consultant Winston Caldeira "moeilijke jongens" die het bedrijf op de veiling kunnen doen. In drie jaar is 9,3 miljoen dollar aan subsidie toegekend aan SML.

Volgens het Quiroz & Associates privatiseringsplan zullen 513 arbeidsplaatsen gesaneerd moeten worden. Dit banenverlies zal met een sociaalopvang programma gepaard moeten gaan. Evenwel heeft C-47, adviseur van de Werknemersbond Wageningen, dit voorstel verworpen en staat zij op rehabiliteren in plaats van privatiseren zoals overeengekomen was met de regering. De Stafvereniging SML is aangesloten bij de Moederbond.

Naast SML zijn er ook plannen om andere staatsbedrijven, die onder LVV vallen, te privatiseren. IDB heeft 150.000 dollar toegekend aan Suriname voor het uitvoeren van een studie hoe deze parastatalen op verantwoorde wijze te privatiseren. Zo hebben buitenlandse en lokale consultants uitgerekend dat Landsbedrijf Alliance voor 680.000 US dollar van de hand gedaan kan worden, Stichting Experimentele Landbouwbedrijven (SEL) en de Stichting Landbouw Ontwikkeling Commewijne (SLOC) voor respectievelijk 1.630.000 en 1.555.000 US dollar. SEL heeft ongeveer 3.000 hectare in bezit, SLOC circa 2400 hectare en Alliance 2.200 hectare.-.

Bron:  de Ware Tijd, 09-02-2004

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics