Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Rijstaanplant ondervindt schade door watergebrek

Beta Debidien

Foto: Door de droogte is er geen water aanwezig voor de verdere teelt van de rijst. De arealen vertonen scheuringen met als gevolg dat de plantjes uitsterven.-.NIEUW NICKERIE — Een groot deel van de rijstaanplant in het district Nickerie ondervindt enorme schade als gevolg van schaarste aan water. Dit zal zeker invloed hebben op de productie en mogelijk op de kwaliteit, zegt Kardie Kartosoewito directeur van het Anne van Dijk Rice Research Centre Nickerie (Adron) aan dWT.

Hij zegt er zeker van te zijn dat niet bij alle rijstvelden de situatie even slecht is. Hoeveel hectare de schade bedraagt, kon hij niet aangeven. De pompen van Wakay werken sinds vrijdag weer. Echter heeft het water niet alle polders bereikt en laat het watergebrek zich steeds meer gelden. Volgens Kartosoewito moet de schade nog door het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), afdeling Nickerie, worden vastgesteld. Het water is niet alleen nodig voor de natte grondbewerking om de inzaai te plegen, maar ook voor onkruidbestrijding, groei en ontwikkeling van het gewas. Als de grond verzadigd is, dan is dat voldoende om het groeiproces voort te zetten. Wat zich afspeelt in het district is dat de meeste arealen niet vlak zijn, waardoor niet alle delen van het areaal onder water kunnen worden gezet. Op die plaatsen zullen de plantjes zeker schade oplopen, zegt de Adron-directeur.

Op dit moment hebben de irrigatieleidingen weinig tot geen water, waardoor de boeren ook niet in staat zijn water te pompen om het gewas verder te telen. Om een goede oogst binnen te halen, is natuurlijk een goede waterhuishouding vereist, zegt Kartosoewito. Arealen die in een eerder stadium waren ingezaaid, staan in bloei, maar de grond is helemaal droog en er zijn scheuringen opgetreden. Deze situatie zal volgens de Adron-functionaris zeker invloed hebben op de ontwikkeling van de korrels. Op de vraag of er een schaarste van rijst op komst is, kan hij op dit moment niet diepgaand antwoorden. Volgens zijn berekening is 34.000 ton padie nodig per seizoen voor consumptie (een deel als zaaizaad voor de volgende inzaai). Als de productie slecht is bijvoorbeeld twee ton per hectare, dan is dat genoeg om het hoofdvoedsel in ons land te garanderen. Als de productie ongeveer vier ton per hectare bedraagt, dan denkt hij dat een deel van de padie voor export zal kunnen worden bestemd. Buitendien is de prijs van onze rijstproducten op de lokale markt (285 US dollar) veel meer dan wat de verwerkers in het buitenland verdienen (265 dollar) voor een ton rijst. Kartosoewito denkt dat er eerder op de lokale markt zal worden verkocht, dan dat de rijsthandelaren zullen exporteren tegen een lagere prijs. Kortom de Adron-directeur voorziet geen rijstschaarste.

Parlementariër Liakat Mahawatkhan (NF/VHP), zelf rijstboer, is een andere mening toegedaan. Er is nog wat rijst over in de silo’s in Nickerie, zegt hij, maar straks als die opraakt, zullen de mensen schreeuwen dat er een schaarste op komst is. Hij geeft toe dat ongeveer 17.000 hectaren padie is ingezaaid, maar inzaaien betekent nog niet afoogsten. Het gewas moet worden geteeld en tijdens dit proces vormt water een heel belangrijke factor. Als er geen water aanwezig is op dit moment wil dat zeggen dat het gewas aan schade inboet. Volgens hem zal de regering straks gaan uitkijken vanwaar er rijst kan worden geďmporteerd.

 

Bron: de Ware Tijd, 9-2-2004  

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics