Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


De klok terugdraaien?

door Carla Tuinfort

PARAMARIBO — Naar aanleiding van de mededeling van vice-president Jules Ajodhia dat de Raad van Ministers besproken heeft de klok terug te draaien naar de tijd van begin 1980 en de discussies hierover, is de Ware Tijd op zoek gegaan naar meer informatie.

Bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken zei de secretaresse van minister Urmulla Juela Sewnundun dat het raadsvoorstel door het Ministerie van Openbare Werken (OW) was opgesteld en dit werd bevestigd door de directeur Adiaykoemar Moensi, die desgevraagd aangaf dat het Ministerie van OW er meer van zou moeten weten. Dat verklaarde ook de secretaresse van het kabinet van de vice-president, mevrouw Susschen. Directeur Moensi van BIZA vertelde dat er ook bij de begrotingsbehandeling in de Nationale Assemblee gewag gemaakt is van het instellen van een commissie om de zaak van het van alle kanten te bekijken en een advies uit te brengen.

Bij OW werd de krant verwezen naar Cor Becker, hoofd Meteorologische Dienst, die tegenover de krant uiteenzette dat hijzelf in opdracht van minister Dewanand Balesar een onderzoek had gedaan naar de stemming onder verschillende maatschappelijke groeperingen met betrekking tot het terugzetten van de tijd. Volgens Becker heeft hij het onderzoek in opdracht van de OW-minister vier maanden lang – van eind 2001 tot begin 2002 – uitgevoerd. Sinds 1996/1997 is de discussie om de klok terug te draaien al aan de gang, meent hij. Vooral mensen met schoolgaande kinderen in de districten vinden het een goed idee de klok terug te draaien, omdat deze kinderen nu veel te vroeg in het donker op straat staan om de schoolbus te pakken. En dat is niet zo veilig voor ze. Als de klok terug wordt gedraaid, staan ze op dezelfde tijd op en gaan op dezelfde tijd van huis, maar met meer licht. Er zijn ook mensen die zeggen dat de werktijd en schooltijd moeten veranderen en in plaats van 7 uur ’s morgens om 8 uur ’s morgens of 9 uur ’s morgens aanvangen, hetgeen zou overeenstemmen met de regio en het gemakkelijker maken met de regio zaken te doen. Becker wijst erop dat er ook kosten verbonden zijn aan het veranderen van de tijd, bijvoorbeeld in de computers van het vliegverkeer van en naar Suriname.

Midden jaren tachtig van de vorige eeuw werd de klok in Suriname een uur vooruit gezet. Die wees voortaan om 12:00 Greenwich Mean Time (GMT) in plaats van 8 uur, 9 uur ’s morgens aan. GMT -3 uren, werd de Surinaamse tijd, terwijl het vroeger GMT -4 uren was. Suriname ligt tussen ongeveer 54*WL en 58*WL van Greenwich in Engeland, die met de meridiaan die daar overheen loopt, als referentietijd dient. De aarde is verdeeld in 24 tijdzones, waarbij als referentiezone een gebied wordt gebruikt van vijftien graden breed, met als midden de nulmeridiaan die over Greenwich loopt. Naar het westen toe is het per tijdzone een verschuiving van steeds een uur vroeger. Bij een tijd van GMT-3 komt in Suriname de zon op tussen 6:26 en 6:54 uur, afhankelijk van de tijd van het jaar. Zonsondergang ligt tussen 18:22 en 18:58 uur lokale tijd. Bij een tijd van GMT -4 is zonsopgang tussen 5:26 en 5:54 uren ligt zonsondergang tussen 17:22 en 17:58 uur.

In een artikel uit juli 2002 van het hoofd van de Meteorologische Dienst staat onder meer dat ter motivering van het terugdraaien van de klok bijvoorbeeld het energieverbruik kan dienen. Gaat men ervan uit dat werknemers en scholieren om zes uur opstaan, dan is het bij GMT-3 nog relatief donker, terwijl bij GMT -4 het reeds dag is. Werknemers en scholieren zullen ‘later’ beginnen en tijdens de warmere uren werken en leren. De vraag is of de gespaarde energie als gevolg van het ‘later opstaan’ bij GMT -4, de extra energie als gevolg van het eerder donker worden overtreft. Een tegenargument zou het comfort kunnen zijn. Bij GMT-4 zullen vooral personen die niet onder geklimatiseerde omstandigheden werken, langere tijd van de werkdag onder niet comfortabele omstandigheden werken, bijvoorbeeld scholieren. Dit kan leiden tot vermindering van de prestaties. Daar staat de veiligheid weer tegenover. Bij GMT -4 zullen de werkers en schoolkinderen ‘later’ de straat opgaan en vanwege de heersende werktijden zullen de meesten voor het donker weer thuis zijn. Een laatste argument vóór het terugdraaien van de klok is dat Suriname internationaal beter bij de Caricom-tijd zal aansluiten.

 

Bron: de Ware Tijd, 12-02-2004  

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics