Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Deloitte toerismeconsultant Cliff Hamilton:

Suriname kan uitgroeien tot toerismeparadijs

Vernon Texel

PARAMARIBO ó Suriname is een voorbeeld van welk product het toerisme in de toekomst zal domineren. Via goede investering kan het land een nieuw toerismeparadijs, met name op het gebied van eco-toerisme, worden voor de wereld ontwikkelen.

"Deze markt kan aan de wereld worden gepromoot zonder het duurzaam karakter ervan aan te tasten", vindt Cliff Hamilton, consultant van Deloitte & Touche voor het Partnership Roles & Opportunities For Investors in Tourism (Profit). De Bahamiaan hield gisteren een presentatie over de mogelijkheden voor Surinaamse private ondernemers om geld los te krijgen voor financiering van projecten ten behoeve van het verder ontwikkelen van het toeristischproduct. Het geld Ė110 miljoen euro Ėwordt uitgesmeerd over zeven jaren, beschikbaar gesteld door het Europees Ontwikkelings Fonds en is bestemd voor landen uit Afrika, de Caribische en Pacifische regio (ACP). De ingediende projecten kunnen tot een maximaal bedrag van 50.000 euro worden gefinancierd. Wel moeten ondernemers zelf zorgdragen voor basiszaken hun projectvoorstel rakende. Hamilton is er op uitnodiging van de Surinaamse Hotel Associatie (SHA), counterpart van Proinvest, het groter EU-programma waaronder Profit valt. "Er valt nog veel de exploreren en te exploiteren in Suriname. Alle natuurlijke en vanzelfsprekende ingrediŽnten zijn er aanwezig", benadrukt Hamilton. Hij doelt onder meer op de rijke historie, cultuur en het ontbreken van witte stranden. De wereldtoerist is hiermee al bekend. "Wat jullie hier hebben is wat andere Caribische landen wensten te bezitten".

Potentieel investeringsgebied

SHA-voorzitter Gerald Wong legt uit dat zijn organisatie gekozen heeft voor deze mogelijkheid geboden door de EU, omdat ondanks de vele potenties in het land, toerismeondernemers de nodige investeringsmiddelen missen om partners en investeerders aan te trekken. Profit is er daarom om een reeks aan projecten te identificeren en te promoten die spreken tot de verbeelding van de Europese partners. "Suriname als Caricom- en ACP-lidstaat kan van dit programma profiteren", onderstreept Wong. De presentatie van gisteren is bedoeld om de toerisme sector bekend te maken met de activiteiten van Profit en het uitwisselen van visies over deze in Suriname opkomende industrie. Ook draagt het programma bij aan de versterking van de professionele en persoonlijke relatie tussen investeerders uit de EU, Centraal- en Noord-Amerika en de rest van de wereld, Stelt Wong. Suriname blijkt nu, na een financiŽle terugval van enkele jaren, uitgegroeid te zijn tot potentieel gebied waarin personen geÔnteresseerd raken om te investeren, weet Thea Smith, onderdirecteur Communicatie en Toerisme op het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT). Dit blijkt al in diverse sectoren zoals bauxiet, goud en palmolie. Smith onderkent de problemen waarmee ondernemers in de toerismesector worden geconfronteerd. Met name op financieel gebied. Het resultaat van het onderzoek over de sector dat Profit nu in Suriname uitvoert, zal worden gepresenteerd op de Tourism Sector Partnership Meeting, die in oktober plaatsvindt op Jamaica. "Wij van TCT wachten vol spanning de resultaten van dit onderzoek af en zullen onze assistentie verlenen bij de presentatie op en participatie van Suriname aan de bijeenkomst in Jamaica", belooft Smith.-.

 

Bron:  de WareTijd, 14-02-2004

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics