Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Nederland weert namaak-artikelen op route Paramaribo-Amsterdam

Honderd procent-controles niet alleen op drugs

door Erna Aviankoi en Ivan Cairo

PARAMARIBO ó Personen die richting Nederland gaan, zullen niet worden toegestaan het land binnen te gaan met nagemaakte artikelen zoals nepmerkkleding en gekopieerde dvdís en cdís. Deze goederen, ook voor eigen gebruik, zijn definitief verboden. Dit maakt de ambassade van Nederland bekend in de dagbladen. Deze maatregel valt samen met de honderd procent-drugscontrole op de mid-Atlantische route vanaf afgelopen woensdag.

"Veel mensen denken dat er bij die controle alleen naar verdovende middelen wordt gekeken. Er zijn echter nog meer goederen die niet mogen worden meegenomen of slechts in kleine hoeveelheden." Glenn Kartopawiro, hoofd van de douanerecherche, zegt aan dWT dat in Suriname geen aandacht wordt besteed aan de in- en uitvoer van nagemaakte goederen. Deze controle is volgens hem gebaseerd op de Wet op Royalties and Recensierechten. "Suriname kent deze wet nog niet. Nederland heeft hem al."

Met de bekendmaking wil de ambassade ongemak en teleurstelling voorkomen bij passagiers die reizen naar Nederland. Naast drugs en nagemaakte artikelen richten de controles zich verder op bloemen en planten. De invoer van beschermde dieren en planten en producten die gemaakt zijn van deze soorten is verboden, bijvoorbeeld slangenhuiden en opgezette vlinders. Ook wordt aangehaald dat de invoer van eieren, vlees en vleesproducten, vis en visproducten en melk en melkproducten ook verboden is. Slechts voor meereizende babyís mag poedermelk of zuigelingenvoeding worden meegenomen. Personen die gedroogde vis of diepgevroren garnalen of zelfgemaakte pom meenemen, zullen de airport niet met deze levensmiddelen en eetwaren verlaten. "Eetbare delen van planten en producten die gemaakt zijn van planten mogen niet worden ingevoerd", zegt de ambassade.

Volgens de ambassade gaat het hier om reeds bestaande regelingen. Kartopawiro geeft aan dat het hier daadwerkelijk gaat om reeds bestaande regelingen die zijn opgenomen in het Besluit Negatieve lijst. Op Zanderij wordt volgens hem ook op deze zaken gelet. Wat ook anders is in Suriname, is dat parfum vrij mag worden ingevoerd. Nederland stelt echter vast dat parfum slechts tot 500 gram of 0,25 liter eau de toilette mag worden meegenomen. In de bekendmaking wordt verder aangegeven dat voor alle andere goederen een vrijstelling geldt tot een waarde van 175 euro. "Ook dat kennen wij", verklaart het hoofd van de douanerecherche. Alleen kent hij het bedrag niet. "Het is laatstelijk verhoogd."

Niet bij iedereen bekend

De importbeperkingen zijn niet bij iedereen bekend, zegt een andere douaneambtenaar aan de Ware Tijd. De functionaris die anoniem wil blijven, zegt desgevraagd dat vertrekkende passagiers die verboden zaken zoals vis, podosirie, kokorie en pomtayer willen meenemen, regelmatig erop worden gewezen dat ze riskeren de producten op Schiphol kwijt te raken. "Mensen nemen toch het risico om met de spullen te vertrekken en vaak worden ze op Schiphol in beslag genomen en direct vernietigd."

Hij voegt eraan toe dat personen die van plan zijn naar Nederland te vertrekken vooraf informatie moeten inwinnen bij de desbetreffende luchtvaartmaatschappijen waarmee ze zullen reizen, wat er op de vluchten wel mag worden meegenomen. Zo wordt voorkomen dat onnodig onkosten worden gemaakt, omdat in Nederland aangekomen de spullen niet ingevoerd mogen worden. Goederen waarop accijnzen geheven worden, zoals sigaretten, tabak, koffie, thee, parfum en alcoholische dranken mogen slechts in beperkte hoeveelheid worden ingevoerd.

 

Bron:  de Ware Tijd, 18-02-2004

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics