Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Agriforum:

"Surinaamse positie op internationale rijstmarkt moet beter"

door Toon Heylen

PARAMARIBO — Het gaat niet goed met de Surinaamse rijstsector. Na een gunstige periode eind vorige eeuw is de export, die vooral op de Europese markt gericht is, drastisch gedaald. In dit kader organiseert Agriforum vanavond een paneldiscussie om na te gaan welke saneringsmaatregelen genomen moeten worden om ombuiging van de neergaande trend duurzaam te bewerkstelligen.

Volgens Agriforum heeft de slechte economische situatie in de wereld ervoor gezorgd dat de rijstsector in Suriname zich de laatste tien jaar met moeite verder heeft kunnen ontwikkelen. Omdat de internationale concurrentie steeds zwaarder wordt zorgt dit voor een sterke daling in het rendement van de Surinaamse rijstproducenten. De positie op de Europese markt is erg verslechterd en de toekomst ziet er wat dat betreft niet goed uit. De EU legde onlangs het "Everything But Arms" verdrag vast, waardoor de 48 minst ontwikkelde landen van de wereld vrije toegang krijgen tot de Europese markt voor alle producten behalve wapens. Dit akkoord zal volgens Agriforum ongetwijfeld een verdere verslechtering van de marktpositie van Suriname op de Europese markt veroorzaken.

Door een aantal maatregelen die de Europese Unie in het kader van de Common Agricultural Policy heeft vastgelegd wil ze het Europese rijstbeleid herorganiseren. Met de EU steun van 9,2 miljoen euro, zo denkt Agriforum, zou Suriname in staat moeten zijn om terug een sterke positie in te nemen op de Europese en internationale markt.

Rijstproductie kent een rijke geschiedenis in Suriname. Na de afschaffing van de slavernij introduceerden arbeiders uit Azië de natte rijstbouw, waarop de huidige productie aan de kustvlakte is gebaseerd. In de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw kende de Surinaamse rijstproductie en -export een sterke groei. Dankzij de overschakeling naar mechanische technieken was ons land in staat enorme hoeveelheden te produceren. Eind jaren ‘80 bereikte de rijstexport een hoogtepunt en zorgde het voor 42 miljoen US dollar aan inkomsten. Dit cijfer is nu gedaald tot 14,2 miljoen US dollar.

De rijstbouw is nog steeds van erg groot economisch belang voor Suriname. Ze is goed voor vier procent van het BBP en zorgt voor negen procent van de werkgelegenheid. Het is dus heel belangrijk dat de negatieve ontwikkelingen in de industrie zo snel mogelijk omgebogen worden. Om tot oplossingen te komen organiseert Agriforum vanavond om 19.30 uur een discussie in het Celos-gebouw aan de Leysweg. De inleiders van het debat zijn Winston Ramautarsing en Arthur Zalmijn. In het panel zitten Naginder Soechit, Harinanan Oemraw en Kardie Kartosowito.-.

 

Bron:  de Ware Tijd,  19-02-2004

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics