Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


SRD 5,- en 20,- bankbiljetten vandaag in het geldverkeer

door Lorenzo Irion

PARAMARIBO — De bevolking maakt vandaag kennis met de eerste nieuwe bankbiljetten, in de coupures van SRD 5,- en 20,-. De biljetten, die moeten zorgen voor de vereenvoudiging van geldsbedragen, worden vandaag door alle banken en financiële instellingen in omloop gebracht. De instructies hiervoor zijn gisteren door de Centrale Bank van Suriname gegeven.

Na vandaag mogen de banken en financiële instellingen de oude bankbiljetten van 5.000,-, 10.000,- en 25.000,- gulden niet meer in omloop brengen, terwijl de gemeenschap de ruimte heeft om tot en met 31 mei het ‘oude geld’ te gebruiken. Volgens Ro van Excel, hoofd Voorlichting en Public Relations van de CbvS mag "de bevolking de guldens wel onderling gebruiken, en bij banken aanbieden, maar slechts tot en met 31 mei. Na deze datum kan het oud geld alleen bij de moederbank nog omgewisseld worden en wel binnen een tijdsduur van 30 jaar. Zij die via de bank hun salaris ontvangen, krijgen hun loon dus volledig in SRD uitgekeerd."

Herkenbaarheid en veiligheid

Er zijn verschillende kenmerken op de biljetten geplaatst om deze herkenbaar te maken en te onderscheiden van elkaar. Deze kenmerken dienen ook om vervalsing van de biljetten tegen te gaan. De CbvS heeft speciale aandacht besteedt aan mensen met een visuele handicap. Op de biljetten zijn er korte, dikke, met de vingertoppen voelbare strepen geplaatst waardoor het onderscheid in coupures kan worden gemaakt. Het SRD 5,- biljet heeft één korte dikke rode streep aan de linkerkant, terwijl het 20 dollarbiljet twee onder elkaar geplaatste korte dikke zwarte strepen telt.

Volgens van Excel is dit geen universele code, maar een door de bank bedachte methode om de ‘minder goed zienden’ tegemoet te komen. In een bekendmaking laat de Centrale Bank weten dat de nieuwe geldbriefjes als dagtekening 1 januari 2004 heeft, alsook de handtekening van de President van de CbvS, André E. Telting.

Zorgvuldige behandeling

Op haar website doet de moederbank een beroep op het publiek om zorgvuldig om te gaan met alle biljetten, "aangezien het aanmaken van nieuwe biljetten een kostbare zaak is. Om de druk op de vraag naar bankbiljetten te verminderen is het gewenst dat men betalingen van transacties zoveel mogelijk giraal (cheques, overboekingen) laat verlopen." Volgens van Exel komen de resterende coupures van SRD 10,-, 50,- en 100,- vermoedelijk nog de volgende week aan.-.

Het nieuwe biljet van SRD. 20,- heeft een formaat van 70 x 140 mm. De hoofdkleur is lichtblauw.

Aan de voorzijde is het gebouw van de Centrale Bank van Suriname afgebeeld.

Linksboven staat het getal 20 in lila tint, terwijl zich daaronder iets rechts van het getal 20 zich een voelbaar herkenningsteken voor blinden en slechtzienden bevindt. Rechts van het gebouw staat een afbeelding geplaatst van de bloesem van de markoesa.

Aan de linkerkant van het biljet tussen het serienummer en het gebouw van de Bank bevindt zich het watermerk. Dit wordt gevormd door een afbeelding van het gebouw van de Bank in de breedte van het biljet. Ter hoogte van de rechterpilaren van het Bankgebouw loopt over de volle breedte van het biljet een goudkleurige band van ca. 1 cm breed. Hierin is de tekst "CBvS" te lezen. Op ca. 3 cm van de rechterrand bevindt zich over de volle breedte van het biljet een polyester veiligheidsdraad.

In de rechterbovenhoek van het biljet bevindt zich een cirkelvormig doorkijkvenster met daarin een gedeelte van het logo van de Bank met de tekst: "Centrale Bank" in bruine kleur met daaronder vier pijlen. Aan de keerzijde op dezelfde hoogte van het biljet bevindt zich het andere gedeelte van het logo van de Bank, met de tekst: "Van Suriname" in blauwe kleur. Deze kijkvensters passen precies op elkaar en tegen het licht gehouden ziet u het volledige logo van de Bank, met daarin de tekst "Centrale Bank van Suriname".

De hoofdkleuren zijn lichtblauw en lichtgroen. Aan deze zijde bevindt zich een afbeelding van de Voltzberg. Linksonder bevindt zich een groene afbeelding van een boom, genaamd de Mangrove. Onder deze boom staat de tekst: "twintig dollar" in blauwe kleur. Op de hoofdafbeelding staat de Voltzberg met een bospartij aan de rechterzijde. Onder de afbeelding van de Voltzberg staat de tekst: "Nadruk verboden: Surinaams Wetboek van strafrecht – art. 260".

 

Het nieuwe biljet van SRD 5,- heeft een formaat van 70 x 140 mm. De hoofdkleur is zachtrood.

Aan de voorzijde is het gebouw van de Centrale Bank van Suriname afgebeeld.

Linksonder naast het Bankgebouw bevindt zich het wapen van de Republiek Suriname met daarnaast de datum: 1 januari 2004. Linksboven staat het getal 5 in paarse tint, terwijl zich daaronder iets rechts van het getal 5 zich een voelbaar herkenningsteken voor blinden en slechtzienden bevindt. Rechts van het gebouw staat een afbeelding geplaatst van een witte waterlelie met gele kelk. Boven deze bloem bevindt zich het serienummer, horizontaal geplaatst en met cijfers van oplopende grootte. Onder de bloem bevindt zich de handtekening van de President van de Centrale Bank van Suriname in grijze inkt.

De hoofdkleuren aan de keerzijde zijn groen en lichtrood. Aan de keerzijde bevindt zich een afbeelding van de Gran-Rio Sula. Linksonder bevindt zich een donkergroene afbeelding van een kokospalm. Onder de kokospalm staat de tekst: "vijf dollar" in roodbruine kleur. Op de hoofdafbeelding zijn grijs-bruine rotspartijen te zien, wit schuim en blauw water, terwijl langs de rivier de groene bosrand zichtbaar is.

 

Bron:  de Ware Tijd, 19-02-2004

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics