Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Regering praat vrijdag met rijstsector in Nickerie

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Een regeringsdelegatie bestaande uit vice-president Jules Ajodhia en landbouwminister Geetapersad Gangaram Panday zal morgenmiddag in Nickerie praten met vertegenwoordigers van de rijstsector. Tijdens de bijeenkomst zal een evaluatie gemaakt worden van de maatregelen die de afgelopen periode zijn getroffen en ook zullen de problemen waarmee de sector momenteel worstelt, besproken worden. Dat zegt minister Gangaram Panday aan de Ware Tijd.

Onder andere zal gesproken worden met vertegenwoordigers van de drie padieproducentenorganisaties, de waterschappen, het bestuur van het MCP-beheer en de directeur van het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (Adron). De bewindsman noemt het verwijt van boeren en andere critici, dat de regering niets doet voor de rijstsector, onterecht. "De regering spant zich in, maar we merken toch dat er wat schade wordt geleden."

Hij geeft aan dat in december water werd gepompt vanuit Wakay en sinds enkele dagen weer. Door de aanhoudende droogte en wegens het uitblijven van de kleine regentijd, had de sector een ernstig watergebrek, hetgeen tot enige schade heeft geleid. De afgelopen periode is vooral de infrastructuur flink aangepakt, zegt hij, en werd een aantal afvoerkanalen opgehaald. "Men kan misschien zeggen dat er daar en daar nog extra lozingen moeten worden opgeschoond, maar dan moeten we dat samen bekijken", aldus de bewindsman. Hij voegt eraan toe dat de overheid de boeren misschien geen baar geld in handen heeft gestopt, maar de maatregelen die de afgelopen periode zijn getroffen hebben wel degelijk geld gekost. "Indien er andere en nog meer maatregelen genomen moeten worden, zullen wij zeker stappen ondernemen", verzekert de landbouwminister. Gangaram Panday stelt voorts dat hij regelmatig overleg heeft gevoerd met stakeholders in de sector zodra er zich problemen voordoen. Het zoeken naar oplossingen hangt niet alleen van de regering af, maar zal samen met de belanghebbenden gevonden moeten worden.

Hij noemt het voorstel van de regering om verbruiksbelasting op diesel voor de najaarsoogst voor de boeren te schrappen, een belangrijk incentive om de verliezen in de sector te minimaliseren. De padieproducenten willen echter volledig gecompenseerd worden voor de geleden verliezen. Indien de boeren deze kwestie ter tafel brengen en aangeven daar problemen mee te hebben, zal de regeringsdelegatie daarover zijn visie geven. Gangaram Panday hoopt dat het een vruchtbaar gesprek wordt met de vertegenwoordigers van de rijstsector. De vergadering vrijdag begint om vijf uur ‘s middags en wordt gehouden op het districtscommissariaat in Nieuwe-Nickerie.

Bron:  De Ware Tijd, 19-02-2004

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics