Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Grote aanloop donoren bij bloedbank Nickerie

Beta Debidien

Een medewerkster van de bloedbank neemt in het SZN bij een nieuwe donor bloed af voor verder onderzoek.-.NIEUW NICKERIE — De Nationale Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis heeft in de afgelopen week een enorme aanloop van bloeddonoren geregistreerd bij de bloedbank in het district Nickerie. Dit is het resultaat van het vervoer dat de bloedbank ter beschikking had gesteld op de route Poli Groot Henarpolder naar en van het Dr. Lachmipersad Streek Ziekenhuis Nickerie (SZN). Gray Ferrier, pr-officer van het Surinaamse Rode Kruis, zegt dat deze operatie zonder meer een groot succes genoemd mag worden.

Er hebben zeventien bloeddonoren gebruikgemaakt van de bus die in de middaguren werd ingezet. Het streven van de bloedbank is om in 2004 in Nickerie minstens vijfhonderd donaties te halen, zodat het district zelf kan voorzien in de behoefte aan bloed. Vorig jaar heeft de bloedbank 218 eenheden bloed ingezameld. In dat kader heeft de bloedbank acties ondernomen om het donorenbestand uit te breiden.

Tijdens het eerste bezoek dit jaar van de bloedbank aan Nickerie hebben 73 personen zich aangemeld in het SZN. Op 10 en 11 februari is van 47 personen bloed afgenomen. "Het animo om bloed te geven was groter dan normaal, van de 73 personen waren 14 nieuw", zegt Ferrier. Twee donoren die langer dan een jaar geen bloed hadden gegeven, hebben besloten zich weer aan te melden bij de bloedbank. Van nieuwe donoren en donoren die langer dan een jaar geen bloed hebben gegeven, is een buisje bloed afgenomen voor onderzoek. Bij deze donoren wordt de eerstvolgende keer een halve liter bloed afgenomen en worden de testen herhaald. Deze maatregel is genomen om een eventuele window-periode te overbruggen en veiliger bloed te leveren aan de ziekenhuizen. Zo kunnen bloeddonoren zich ook bezinnen of ze zich willen committeren om bloed af te staan en hun leefwijze willen aanpassen. De bloedbank is in 2000 gestart met het afnemen van bloed in het district Nickerie. Het inzetten van vervoer vinden zowel bestaande als nieuwe donoren een heel goed initiatief van de bloedbank. Het is inmiddels bewezen dat de donoren die in de verschillende polders wonen, ook denken aan hun medemens. Vandaar dat ze bereid zijn bloed af te staan aan de bloedbank. De eerstvolgende keer zal het zeker stormlopen in Nickerie, zegt een van de nieuwe donoren.-.

Foto: dWT foto / Beta Debidien

 

Bron:  de Ware Tijd, 20-2-2004

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics