Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Logistiek Wakay laat veel te wensen over

Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — Alle voorbereidingen en handelingen die nodig zijn om het pompgemaal te Wakay zo goed mogelijk uit te rusten moeten dringend ter hand worden genomen, omdat het in zeer deplorabele staat verkeert. Het dak van het pompgemaal vertoont op diverse plekken grote gaten, wat niet bevorderlijk is voor de machines en andere gevoelige apparatuur in het gebouw. Walther Abel, beheerder van het pompgemaal te Wakay, zegt dat deze reparaties dringend moeten worden gepleegd om onherstelbare schade te voorkomen.

In een actieprogramma van het Multipurpose Corantijnproject (MCP) is reeds opgenomen dat voldoende financiële middelen beschikbaar moeten zijn om brandstof, smeermiddelen, onderdelen en overige benodigdheden te kunnen aanschaffen, zodat hiermee de continuïteit van de Wakay Operations kan worden gegarandeerd. Structureel overleg met het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) omtrent de financiële middelen is dan ook zeer gewenst. De drie van de vier motoren te Wakay hebben tot vandaag brandstof om te blijven draaien. Als de brandstof niet op tijd wordt aangevoerd, zal Abel genoodzaakt zijn de pompactiviteiten te staken. Minister Geetapersad Gangaram van LVV zegt desgevraagd dat de pompen voorlopig blijven draaien, totdat de zaak bij de boeren in de verschillende polders in het district Nickerie genormaliseerd is. Volgens de bewindsman heeft hij dinsdag via de onderdirecteur van zijn ministerie de opdracht gegeven om ervoor te zorgen dat er brandstof beschikbaar is. Van Richenel Small, secretaris van de Ontwikkelings en Beheersraad van het MCP, wordt vernomen dat nog geen brandstof gestuurd is naar Wakay. Afhandeling van de brandstofkwestie is blijven steken ergens bij het ministerie. De Shell Olie Maatschappij die brandstof levert aan Wakay, heeft volgens Small nog geen opdracht gekregen. Small zegt dat het waterpeil in de zwamp vrij hoog is. Afhankelijk van het gebruik van het water zal het peil langzaam afnemen. Volgens Abel hapert nog heel wat aan de infrastructuur van Wakay. Revisie van de pompen is zeer noodzakelijk, omdat absoluut is vereist dat de pompen in goede staat verkeren. Een der pompen is enige tijd geleden uitgevallen. In 1998 hebben de pompen een kleine beurt gehad. Ook zal worden bekeken in hoeverre het mogelijk is om de pompen te laten draaien op Staatsolie Diesel.

Abel zegt in het belang van de rijstsector toch gemotiveerd te zijn om met kunst en vliegwerk zijn werk naar behoren te doen. Vanwege gebrek aan de benodigde middelen is het MCP nooit in staat geweest om de pompen volgens de aangewezen fabrieksvoorschriften te laten draaien. Lastig vindt Abel het, dat steeds weer de veiligheidsindicatoren van de ene naar de andere pomp moeten worden verplaatst ter voorkoming van calamiteiten. Hij hoopt dat met het realiseren van het actieplan dat door de Ontwikkelings en Beheersraad van het MCP de problemen van Wakay duurzaam zullen worden aangepakt.

 

Bron:  de Ware Tijd, 22-02-2004

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics