Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Van Russel bij start asfalteringsproject:

‘Nickerie staat bekend als productiegebied’

door Beta Debidien

Officiële handelingen van waarnemend president Jules Ajodhia bij het startsein van het asfalteringsproject in Nickerie.-.NIEUW NICKERIE — Het district Nickerie staat bekend als een district waarin de productie het voornaamste element is van de maatschappelijke activiteit die er plaatsvindt.

Dit zei minister Romeo van Russel van Regionale Ontwikkeling (RO) vrijdag bij een werkbezoek aan Nickerie. De bewindsman maakte deel uit van een regeringsdelegatie onder leiding van de waarnemend president Jules Ajodhia. Ajodhia gaf het officiële startsein van het asfalteringsproject op de hoek van de Frederischi- en Parmessarweg in de oostelijke polders in het district Nickerie. Volgens de minister staat de agrarische productie centraal in de bedrijvigheid van het district Nickerie. "Je kan moeilijk praten over productie zonder dat je werkt aan een van de voornaamste condities die productieontwikkeling en bevordering mogelijk moeten maken", zei Van Russel. De regering heeft het tot haar taak gemaakt om de voorwaarden te creëren voor verbetering van het woon-, leef- en werkklimaat in Suriname, met name in de districten. Om die reden is zij momenteel bezig landelijk de infrastructuur op een behoorlijke manier aan te pakken. In dat kader wordt in het district Nickerie ongeveer 30 km weg geasfalteerd.

Internationaal

De minister vroeg aan de plaatselijke gemeenschap om een vergelijking te maken met nu en de periode voordat deze regering aantrad in 2000. Momenteel heeft Suriname internationaal een heel goede positie ingenomen, waardoor veel landen bereid zijn te investeren in ons land, stelde Van Russel. Voor minister Rakieb Khudabux van Openbare Werken ad interim is het asfalteringsproject zondermeer een hoogtepunt. Een goed wegennet is van bijzonder belang voor de economische ontwikkeling en kan ook als basis dienen voor het oplossen van het armoedevraagstuk in Nickerie. In de eerste fase wordt de zeer belangrijke Parmessarweg verhard, die dwars door de Oostelijkepolder loopt. De kosten bedragen 3,8 miljoen US dollar. Het werk is verdeeld in een aantal vakken. Volgens planning zal het eerste deel van 5 km al in mei opgeleverd zijn door de aannemer Baitali NV. Daarnaast zal nog ongeveer 15 km weg worden verhard in verschillende delen van Nickerie, waarvan de totale kosten op 8,1 miljoen US dollar zijn geraamd. Parlementariër Liakat Mahawatkhan, die tevens voorzitter is van de vaste commissie van het Ministerie van OW, sprak van een historische dag voor Nickerie. "Wij Nickerianen moeten trots en blij zijn dat een aanvang is gemaakt met dit project in het district." Volgens districtscommissaris (dc) Hardeo Ramadhin biedt de toekomst goede perspectieven voor het district. Staatsolie is goed op dreef in Nickerie, de tweede fase van het onderzoek is afgerond. Als de tekens niet bedriegen wil Staatsolie eerder beginnen met boringen dan was gepland. De bananensector is goed op gang gekomen. Ruim 250 arbeiders werken al in de bananensector en ongeveer 400 hectare is geplant. Afgelopen weekeinde heeft men bij de Stichting Behoud Bananensector (SBB) proefoogst gehad. Volgens de dc zal men deze week het officiële startsein geven van de oogst, waarbij de SBB nog eens 204 arbeiders in dienst zal nemen.

Bron:
, 23-2-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics