Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Stropers in de kraag gevat in het Bigi Pan gebied

Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — Jachtopzieners van de Dienst ‘s Lands Bos Beheer Suriname (LBB) hebben afgelopen weekend in het Bigi Pan gebied in het district Nickerie negen stropers in de kraag gevat, waarbij vijf jachtgeweren in beslag zijn genomen. De stropers schoten op beschermde vogelsoorten. Volgens jachtopziener Soerindo Amatroesijat zijn de stropers betrapt met in hun bezit veertien stuks Rode Ibes (Eudocimus Ruber), twintig stuks Galin (Casmeroduis Alba) en twee Snepi’s (Fringa Melanoleuca). Het zijn allemaal beschermde vogelsoorten die voorkomen in het beschermde gebied.

Twee Nickerianen en zeven stedelingen zijn in aanraking gekomen met de dienst in Nickerie. Vernomen wordt dat dit voor hen de eerste keer is. Een voorlopig onderzoek heeft uitgewezen dat vier van de geweren legaal zijn en geldige documenten hebben. Het vijfde is een illegaal wapen, zonder enig document. De in beslag genomen wapens zijn aan de politie van Nieuw Nickerie overgedragen en de neergeschoten vogels zijn geschonken aan een kindertehuis in Nickerie.

Commandant van de gewestelijke politie Elfriet Metroos bevestigt tegenover dWT dat de vijf in beslag genomen jachtgeweren in bewaring zijn genomen door de politie. De jachtopziener moet zijn proces-verbaal opmaken en opsturen naar de officier van justitie voor verdere afhandeling van de zaak. Hierna zal een boete worden opgelegd aan de stropers. De vier legale wapens zullen pas teruggegeven worden wanneer de vastgelegde boetes zijn voldaan bij de politie in Nieuw Nickerie. Het illegale wapen blijft bij de politie. Tegen de eigenaar zal een proces-verbaal worden opgemaakt voor illegaal wapenbezit, zegt Metroos.

De jachtopzieners zeggen vaak berichten binnen te krijgen op het kantoor dat stropers bezig zijn met hun illegale praktijken in het beschermde gebied. Amatroesijat vertelt dat er veel wegen zijn voor stropers om Bigi Pan te bereiken. Dat maakt voor hen het werk moeilijk en het gebied is lastig te controleren, zegt hij. Buitendien heeft het beschermde gebied, dat gelegen is in noordwest Suriname, een oppervlakte van 68.000 hectare en het wordt door twee jachtopzieners gecontroleerd. Vaak krijgen de jachtopzieners hulp van beroepsvissers om de zaak te controleren. De dienst in Nickerie kampt met vervoersproblemen, wat een van de redenen is dat niet optimaal uitgerukt kan worden als een melding over stropers binnenkomt. Er wordt gewerkt met een bromfiets, waarmee alles getransporteerd wordt naar de steiger om van daaruit te varen naar de Pan. De medewerkers van de dienst zien graag dat een vervoermiddel beschikbaar wordt gesteld om het werk beter te kunnen doen.

Bron:
,  24-2-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics