Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Nickerie krijgt modern geïntegreerd aquacultuurbedrijf

Internationaal gezelschap investeert US$9,5 miljoen in aquacultuur Suriname

door Fenny Zandgrond

ZANDERIJ — Surinaamse en buitenlandse ondernemers bereiden een groots aquacultuurproject voor in het district Nickerie, waarin ruim 9,5 miljoen US dollar in vijf jaar wordt geïnvesteerd. Ruim 300 hectare langs de South Drainweg zal worden klaargemaakt voor de kweek van garnalen, dichtbij de Corantijnrivier. Vice-president (vp) Jules Ajodhia bevestigde dit donderdagavond bij het vertrek van president Ronald Venetiaan en gevolg naar China, en stelde dat dit jaar nog wordt gestart.

Het nieuwe aquacultuur bedrijf heet NV Suraq Shrimp Ltd, en is een filiaal van de gelijknamige maatschappij gevestigd te Bridgetown, Barbados. Het wordt een modern horizontaal geïntegreerd bedrijf, waarbij alle fasen van de productie – van broedmateriaal tot voer en eindproduct – lokaal bereid worden. Slechts de grondstoffen voor de productie van het voer zullen worden ingevoerd.

De beheerder van het Surinaams filiaal is de ondernemer Vijay Kirpalani, die volgens de vp onder meer Zuid-Afrikaanse bankinstellingen bereid heeft gevonden dit project mede te financieren. Volgens informatie waarop dWT de hand kon leggen, is een internationaal gezelschap betrokken bij dit plan. Genoemd worden onder meer de Stichting Penaeus Monodon van Suriname, Overseas Capital Group en Interaq uit het buitenland.

De vp wilde nog kwijt dat met dit project circa 315 permanente banen worden gecreëerd. . Hij ontkende dat dit project een tegenhanger is van het noodlijdend staatsbedrijf Stichting Machinale Landbouw (SML) in hetzelfde district. Het is een totaal nieuwe, zelfstandige onderneming, waarvoor niet in eerste instantie gedacht is aan het scheppen van alternatieve werkgelegenheid voor de opvang van SML-arbeiders, benadrukte de bewindsman.

Minister Geetapersad Gangaram Panday spreekt van een proces van diversificatie in het district, dat bekend staat om zijn rijstproductie, een belangrijke steunpilaar van de Surinaamse economie. Volgens de landbouwminister werkt de regering aan de succesvolle herstart van de bacovenproductie en groei in de rijstsector in Nickerie. Werkgelegenheid en export zijn het voornaamste oogmerk van de regering. Gangaram Panday hoopt dat met dit aquacultuurproject de eerste aanzet gegeven is tot meer buitenlandse investeringen in deze sector in de toekomst.

Faciliteiten

De bedoeling was deze maand nog te beginnen met de veldwerkzaamheden voor het aquacultuurbedrijf, maar de financiering liep vertraging op. De financier wilde speciale faciliteiten hebben, om de risico’s te verminderen. Zo heeft de Surinaamse regering kortgeleden het bedrijf incentives verleend uit de investeringswet. Een voorwaarde is nog dat het productiegebied geïsoleerd moet worden, om de kans op plagen en ziekten te minimaliseren.

In de eerste fase van het project zal honderd hectare in productie worden genomen. Dit areaal wordt verdeeld in twee blokken waarop honderd vijvers van één hectare, en nog eens twee blokken waarop vijftig vijvers van dezelfde grootte. De garnalensoort die gekweekt wordt is de Penaeus Monodon (Black Tiger), de meest gunstige species, met het voordeel dat het met weinig voer een maximale grootte bereikt. Ook wordt deze soort garnalen wereldwijd goed geaccepteerd.

Suriname wordt het eerste land in de regio dat deze species zal telen. Deze garnaal wordt vooralsnog alleen in Aziatische landen gekweekt, met als toonaangevende landen Indonesië, Thailand en China. Het grootste onderzoekscentrum van de Black Tiger is in Japan. Peru, Panama, Guatemala en andere Midden-Amerikaanse landen concentreren zich nog op de Penaeus Vanadei-garnaal. Onduidelijk is of de uitvoerders van het Surinaams project contacten hebben met Japan.

Uit de wereldproductie van garnalen komt 25 procent of 3,5 miljoen ton uit de aquacultuur, en wordt 75 procent gevangen in zee. Suriname is vanwege de ligging bij de evenaar uitermate geschikt voor de garnalenteelt. De zonlichtverdeling, de overschakeling van dag en nacht en de regenvalverdeling, creëren gunstige mogelijkheden voor deze soort. Daarnaast beschikt Suriname over kwalitatief goed water en in tegenstelling tot de Aziatische landen waar de bevolkingsdruk groot is, over goedkoop land. Eerder was Commewijne aangewezen als hét aquacultuur-district van Suriname. De driehoek van de Surinamerivier, Atlantische Oceaan en de Commewijnerivier tot Nieuw Amsterdam, biedt veel perspectief voor deze sector. Echter zijn investeerders er huiverig voor om in de omgeving van bestaande garnalenbedrijven aquacultuur- projecten te financieren, daar het risico van overwaaien van ziekten en plagen via het water aanwezig is. Isolement van het productieareaal wordt als voornaamste eis gesteld.

Bron:
, 25-2-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics