Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


‘Nickerie heeft potentie om melk te produceren’

Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — Volgens Dewkoemar Sitaram, waarnemend directeur van de Melk Centrale, heeft het district Nickerie behoorlijk veel potentie om melk te produceren voor de lokale consumptie. Sitaram vertoefde gisteren samen met een delegatie, bestaande uit leden van de Raad van Commissarissen, in Nickerie om te praten met veeboeren en andere belanghebbenden. Samen met de veeboeren zijn mogelijkheden bekeken hoe de productie van verse melk te verhogen in het district, om de melk vervolgens naar Paramaribo te vervoeren en het eindproduct weer op de lokale merkt te krijgen. Het ligt ook in de bedoeling een inventaris te maken van de capaciteit van Nickerie.

Sitaram zegt dat bij minister Geetapersad Gangaram Panday van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) bekend is dat Nickerie heel goeie perspectieven biedt voor de veeteelt. De minister wil deze sector weer nieuw leven inblazen. LVV zal vanaf maandag een registratie houden om de exacte gegevens van de veeboeren te achterhalen. Nagegaan zal worden hoeveel veeboeren er zijn en hoeveel melk per dag geproduceerd kan worden. Aan de hand van de uitkomsten zal een calculatie gemaakt worden of het voor de Melk Centrale rendabel is om een ophaaldienst in Nickerie te beginnen. Om de zaak op te starten moet Nickerie minstens duizend liter melk per dag opleveren. Uit eerder gepubliceerde cijfers blijkt dat 32.000 liter melk van de Melk Centrale op maandbasis gebruikt wordt in Nickerie.

Secretaris Bramdew van de Veeboeren Vereniging Nickerie vroeg de aandacht om de mogelijkheden te bekijken ter verbetering van de rassen. In dat kader zijn met de Texas Ranch in Mexico reeds afspraken voor het kweken van rasrunderen voor vlees- en melkproductie. Voor de opstartfase zullen vijftig raskoeien gedoneerd worden door de Texas Ranch in Mexico aan de Veeboeren Vereniging Nickerie.

Volgens districtscommissaris Hardeo Ramadhin heeft veeteelt altijd een belangrijke plaats ingenomen in Nickerie. Tegenwoordig is de lokale productie van melk sterk gedaald waardoor Melk Centrale genoodzaakt is het district van pakjesmelk te voorzien. Hij merkte op dat in de afgelopen periode in plaats van de veesector in het district te stimuleren, men 413 hectare land die bestemd was voor de veeteelt, heeft bestemd voor andere doeleinden. De burgervader hoopt dat deze sector binnenkort weer een goeie plaats kan innemen in Nickerie.

Bron:
,  27-2-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics