Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Wageningers willen duidelijkheid over privatisering SML

Beta Debidien

WAGENINGEN — Bewoners van Wageningen willen meer duidelijkheid over het besluit van de regering om de Stichting Machinale Landbouw (SML) te privatiseren volgens het adviesrapport van Ernst & Young. De regering moet duidelijk zijn en uitleg geven over de positie van de arbeiders van de SML. Voor Rita Kartoredjo is het heel vaag wat er met het bedrijf zal gebeuren. Volgens haar is het belangrijk dat het bedrijf behouden moet worden, omdat veel mensen daar een bestaan hebben.

 Zij heeft Wageningen zien groeien tot een welvarende gemeenschapsdorp en in de afgelopen periode zien dalen tot een onleefbare. Tot op heden is de situatie bij de mensen op Wageningen zeer slecht, zei Kartoredjo aan dWT. Als dorpsgenoot en ambtenaar is Reyon Moore tevreden over het regeringsbesluit. Volgens hem is er op Wageningen sprake van welzijn, maar de welvaart laat nog even op zich wachten. Ook hij vindt dat de regering de gemeenschap van Wageningen moet inlichten over wat er precies gaat gebeuren met de SML en de ongeveer vijfhonderd arbeiders.

Jennifer Tjondrodiwongso kijkt uit naar wat de tijd met zich zal meebrengen voor Wageningen. Van privatisering is nog niets te merken, maar zij hoopt dat de SML weer die plaats gaat krijgen die het bedrijf verdient. Ze doorstaat nu een heel moeilijke periode met haar man en twee kinderen. Ze maken van alle mogelijkheden gebruik om deze periode te overbruggen, zegt Tjondrodiwongso.

Franklin van Wind, medewerker op de afdeling Technische Dienst bij SML, vindt dat arbeiders van het bedrijf nauwkeurig moeten gaan letten op de manier waarop de privatisering zal uitpakken. Volgens hem kan het zowel de goede als de slechte kant op, maar slechter dan nu het geval is, ziet hij het niet worden. "Als alle neuzen van de bewoners van Wageningen één richting kunnen gaan en alles in handen van de arbeiders blijven", denkt hij dat SML nog te redden is. Hij betreurt het dat de arbeiders over de maanden januari en februari nog steeds geen salaris hebben ontvangen wat de zaak triester maakt dan het is in Wageningen. Ook hebben de arbeiders een achterstallige gratificatie tegoed van het bedrijf.

Bron:
,  01-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics