Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Voorlopig geen dubbele nationaliteit voor Surinaamse Nederlanders

door Eric Mahabier

PARAMARIBO —Vanaf mei 2004 kunnen Nederlanders die een zekere binding hebben met Suriname, in aanmerking komen voor een identiteitskaart waardoor ze niet visumplichtig zijn om Suriname binnen te komen. Deze mededeling deden president Ronald Venetiaan en minister Marie Levens van Buitenlandse Zaken gisteravond in Rotterdam, waar ze Nederlanders van Surinaamse origine toespraken.

Volgens het staatshoofd moet deze id-kaart een alternatief bieden voor doelgroepen in Nederland, die pleiten voor een dubbele nationaliteit. Hij zei dat goed gekeken moet worden naar de voor- en nadelen van de dubbele nationaliteit.

Voor Suriname zouden er risico’s verbonden zijn aan deze zaak. Zonder hier verder op in te gaan gaf hij te kennen "dat het lot van de Surinaamse ontwikkeling hierbij goed in de gaten gehouden moet worden". De bezitters van de identiteitskaarten kunnen "any time" Suriname binnenkomen.

Levens toonde de aanwezigen een voorbeeld van zo’n identiteitskaart. "U gaat moeten betalen," zei Venetiaan erop doelend dat aan het verkrijgen van deze kaart kosten verbonden zijn. Hij kon vooralsnog niet aangeven om welk bedrag het gaat. Het staatshoofd ging ook in op de relatie met Nederland. De president stelde dat Suriname zijn blik niet alleen richt op de relatie met Nederland, maar dat er goede samenwerkingsverbanden aangehaald worden en markten aangeboord worden met China, India, Brazilië, Caricom-landen en de Free Trade Area of the Americas. Hij hekelde het uitblijven van de nodige ondersteuning van Nederlandse zijde, ondanks dat Suriname voldaan had aan voorwaarden die aan hem gesteld werden. Het vrijlaten van de 1.80 wisselkoers voor de Amerikaanse dollar, het liberaliseren van de economie en het uitvoeren van een Structureel Aanpassingsprogramma (SAP) waren enkele van die vereisten. "In Suriname zegt men ‘je hebt mij een ladder gegeven om naar de zolder te klimmen maar vervolgens heb je die ladder weggehaald’. " Wij verwijzen wel naar het verdrag van 1975 en vragen dat het verdrag wordt uitgevoerd". "Maar wij willen niemand dwingen om in onze lijn te denken, het is ons land Suriname en onze verantwoordelijkheid. Wij nemen en dragen die verantwoordelijkheid," zei hij in scherpe bewoordingen.

Venetiaan hield de aanwezigen ook voor dat de kurk waarop Suriname draait niet gaat zinken, omdat er grote ontwikkelingen in de bauxietsector op komst zijn. "De West-Surinamedroom is op weg om werkelijkheid te worden".

Bron:
, 02-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics