Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Heractivering waterschappen bepleit

door Eric Mahabier

PARAMARIBO—De Wernemersorganisatie bij het Multipurpose Corantijnproject (WOMCP) is van mening dat rijstboeren zelf hun infrastructuur moeten onderhouden en niet moeten wachten op de overheid. Dit zegt de voorzitter van deze bond, Radjoe Bhikharie. Hij vindt het niet terecht dat de overheid boeren moet vergoeden voor verliezen geleden als gevolg van het niet op tijd kunnen beschikken over water opgepompt door de Wakaypompen. "Je blijft dan op deze manier doorgaan met schade vergoeden, terwijl je het probleem integraal moet aanpakken".

Het MCP zou met financiële problemen kampen omdat de overheid nimmer op tijd met de nodige middelen over de brug komt "waardoor de pompperiode ook in gevaar komt". Wanneer de middelen uiteindelijk vrijgemaakt worden blijkt dat de lozingen en trenzen dichtgegroeid zijn waardoor het water niet naar de rijstarealen kan stromen. Aan de andere kant vindt hij dat de boeren gesubsidieerd moeten worden voor elke hectare die ze beplanten. Bhikharie zegt verder dat deze subsidie kan inhouden goedkope brandstof, chemicaliën en verlaging van de rentevoet bij de banken.

Verder moeten de waterschappen eindelijk geheractiveerd worden zodat de boeren een bijdrage in de vorm van waterheffing leveren. Een deel van deze heffing zou in de kas van het MCP moeten komen, waardoor die zelf de kosten kan dekken. "Hierdoor kunnen de lozingen ook opgehaald worden en de diesel die we nodig hebben voor de Wakaypompen kan ook uit eigen middelen opgebracht worden". In dit kader vindt hij het van belang dat boeren zich beter organiseren.

 

Bron:
,  03-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics