Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Speciale identiteitskaarten alleen voor Surinaamse afstammelingen

Vernon Texel

PARAMARIBO — De speciale identiteitskaart die Suriname aan buitenlanders zal verstrekken, is uitsluitend bedoeld voor mensen van Surinaamse origine en (zakelijke) relaties die het land geregeld aandoen. Vanaf 1 mei begint de regering met dit experiment. De id-kaart, die in de plaats komt van het visum, is vijf jaren geldig.

Met ingang van afgelopen maandag krijgen toeristen – bij binnenkomst – van de immigratie op de Johan Adolf Pengelluchthaven reeds een stempel, voor dertig dagen standaard verblijf in het land. Dit wordt in één keer goedgekeurd. "Hierdoor hoeven de mensen niet meer de lange trap op van de Vreemdelingendienst, om hun basisverblijf van acht dagen te verlengen", benadrukt minister Marie Levens van Buitenlandse Zaken (Buza). De maatregelen passen in een reeks van activiteiten die de regering voert om toeristvriendelijkheid te bevorderen."Wij zorgen ervoor dat de toegang tot Suriname voor die groepen makkelijker wordt", legt de bewindsvrouw uit. Volgens de bewindsvrouw is de maatregel ook doeltreffender voor de consulaten van Suriname in het buitenland, omdat het werk versoepeld wordt. Personen die van de id-kaart gebruik zullen maken komen namelijk automatisch in het digitale registratiesysteem. Hierdoor zal minder personeel nodig zijn om administratieve handelingen te plegen en zal op dit gebied dan ook bezuinigd worden.

Levens benadrukt dat het visum niet wordt afgeschaft. In plaats van de stempel in het paspoort zal aan aanvragers de id-kaart worden verstrekt. Hieraan ligt wel een prijskaart. Hoe hoog die is wil de minister niet kwijt, maar bij de aanvraag gaat het om een eenmalig bedrag. Wel moet er elke keer betaald worden als de bezoeker Suriname wenst binnen te komen. "Het is een ingewikkeld systeem dat echter heel goed in elkaar is gezet", verzekert de Buza-minister. President Ronald Venetiaan zegt dat het idee van de id-kaart reeds lang bestond en is aangehouden, maar dat nu de knoop is doorgehakt. Levens zegt dat het experiment eerst met in Nederland woonachtige personen van Surinaamse origine zal worden uitgevoerd. In een later stadium wordt dit uitgebreid naar andere (ver gelegen) landen waar Surinamers woonachtig zijn. De logistiek hiertoe moet nog in orde worden gemaakt. Levens sprak gisteren op de persconferentie die gehouden werd bij de terugkomst van de regeringsdelegatie, onder leiding van president Venetiaan, die de vorige week een werkbezoek bracht aan China.

 

Bron:
,  03-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics