Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Padieboeren willen toch SRD 50 per ha

Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — De Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) wil dat de regering zo spoedig mogelijk overgaat tot het uitbetalen van vijftig Surinaamse dollar per hectare, aan rijstboeren die hebben ingezaaid ten behoeve van het voorjaarsseizoen 2004. Deze mededeling deed Harinanan Oemraw, ondervoorzitter van de boerenorganisatie, desgevraagd aan dWT in het district Nickerie.

De leden van de boerenorganisatie hadden in een eerder stadium het voorstel van de regering, om de boeren 0,40 Surinaamse dollar per liter diesel op basis van 125 liters per hectare te betalen, van de tafel geveegd en een compensatie geëist van 324 Surinaamse dollar per hectare. De boeren hadden toen ook aangegeven niet te willen praten over prijsverlaging op brandstof.

Volgens Oemraw heeft de SPBA in een brief aan minister Geetapersad Gangaram Panday van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) reeds aangegeven niet akkoord te gaan met dit voorstel.

Een regeringsdelegatie vertoefde vorig weekeinde in het district Nickerie om over de problemen van de rijstsector te praten met vertegenwoordigers van verschillende boerenorganisaties en belanghebbenden in de sector. Daarbij had de vice president ook meegedeeld geen ruimte te hebben voor subsidie aan rijstboeren, maar dat de regering wel middelen vrijgemaakt heeft om vijftig Surinaamse dollar per ingezaaide hectare aan de boeren uit te keren. Toen had de SPBA niet ingestemd met dit voorstel van de regering. Dat was voor minister Geetapersad Gangaram Panday van LVV reden om voor te stellen het geld een andere bestemming te geven.

Aangezien de padieboeren het op dit moment zeer moeilijk hebben, heeft de SPBA evenwel besloten de boeren te adviseren om mee te werken en alle gegevens aan het Ministerie van LVV te verstrekken, opdat zo spoedig mogelijk de 50 Surinaamse dollar per hectare voor het voorjaarsseizoen 2004 wordt uitbetaald. De organisatie wenst in overleg te blijven met de landbouwminister en de regering, ter vaststelling van een definitieve regeling voor de rijstsector.

Bron:
,  04-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics