Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


SBBS-inspanningen leveren 15.480 dozen bacoven op

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — Ruim 15.000 dozen bacoven. Dat is het resultaat van de inspanningen van de Stichting Behoud Bacoven Sector (SBBS). De eerste verscheping van 15.480 dozen bacoven naar Europa, met name Frankrijk, is geschied door de maatschappijen Company Menagerie Alfre’tement (CMA) en Company Generale Maritime (CGM). De Surinaamse bacoven zullen onder de naam ‘Switie’, vanuit Frankrijk verder hun weg vinden naar de verschillende Europese markten.

Er zijn drie soorten verpakkingen. De eerste soort is Premium 20 (P20), met een minimum vingerlengte van 20 centimeter, in een doos met rode strepen. De tweede soort is Premium 18 (P18), met een minimum vingerlengte van 18 centimeter in een doos met groene strepen. En de derde soort is de Mini 30 lbs met een vingerlengte van 14 centimeter, verpakt in een blauwe doos. Alle drie categorieën hebben een goede/hoge kwaliteit die vereist wordt op de wereldmarkt. Het verschil zit in de lengte van de bacoven, zegt een van de directieleden. Bij de eerste verscheping is alleen van de eerste soort doos gebruikt gemaakt. De tweede en derde soorten dozen zullen binnenkort ook op de markt gebracht worden in het buitenland. Van het directielid wordt verder vernomen dat 7.680 dozen zijn geleverd door de SBBS-afdeling Nickerie en 4.800 door het bedrijf te Jarikaba. De bacoven zijn uit het district in negen koelcontainers van elk 960 dozen getransporteerd door het bedrijf O.R.G Vervuurt & Son naar de haven in Paramaribo. Nu de export is aangevangen, zal in Nickerie wekelijks drie tot vier dagen geoogst worden.

Invitro-plantjes

Er is bijkans 400 hectaren bacoven geplant in Nickerie. Op Nickerie 2 zijn de activiteiten reeds aangevangen; daar is ongeveer 19 hectaren al beplant. De SBBS heeft in Nickerie ongeveer 400 arbeiders in dienst. In vergelijking met de activiteiten van de voorgaande jaren, worden de onderhoudswerkzaamheden apart uitgevoerd met daarvoor speciaal bestemde arbeiders. Dus voor de oogstwerkzaamheden worden er andere arbeiders ingezet waardoor het veldwerk normaal voortgang kan vinden. De SBBS-Nickerie startte op 30 september 2002 met onder andere vier stafleden, vier kaderleden en 70 veldarbeiders.

De werkzaamheden bestaan onder meer uit het uitkappen van 1.000 hectare met bacovenplanten en het onder water zetten van 1.000 hectare voor minimaal zes maanden. De activiteiten werden in vier maanden uitgevoerd. Hierna werd in februari 2003 begonnen met het bouwrijp maken van een terrein ten behoeve van twee kwekerijen met medium-mengfaciliteit. Samen met een consultant van Sofreeco (EU) en deskundigen van Du Roi uit Zuid-Afrika, werd op 22 maart begonnen met het opzetten van de kwekerijen. De eerste kwekerij met irrigatiesysteem kwam begin april 2003 af; de tweede op 2 mei. De eerste Williams-invitroplantjes kwamen op 16 april als proefzending van Du Roi. De eerste levering van 30.000 invitroplantjes werd op 15 mei 2003 ontvangen. Hierna werden ieder week 30.000 invitroplantjes ontvangen. Het eerste invitroplantje werd op 4 juni 2003 in het veld op Serie 2, kavel 2 geplant. Daarna werd ieder week ruim 15 hectare beplant. De eerste bloei werd op 13 oktober waargenomen. De huidige veldactiviteiten zijn planten, onkruid bestrijden, bemesten, snoeien, bosverzorging en oogst, en verpakkingswerkzaamheden. Er zijn nog enkele projecten die uitgevoerd moeten worden in Nickerie: het aanleggen van een irrigatiesysteem, waarmee reeds een aanvang is gemaakt; herstel van de oude kabelbanen, andere zullen vervangen worden, en het opzetten van vier paklozen.

Bron:
, 08-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics