Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Arbeiders willen openheid bij Prins Bernardpolder

door Beta Debidien

Het bedrijf is sterk verwaarloosd. Enkele arbeiders zijn bezig met de reparatie van een combine zodat die ingezet kan worden bij de voorjaarsoogst.-.NIEUW NICKERIE — Arbeiders die aangesloten zijn bij de Centrale van Landsdienaren Organisatie regio west (CLO regio west) vragen via de bond aan minister Geetapersad Gangaram Panday van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) meer openheid inzake de parastatale instelling Prins Bernardpolder in het district Nickerie. De arbeiders hebben aan voorzitter Kenneth Donk van CLO regio west gevraagd hun bij te staan om de vele problemen binnen het bedrijf te helpen oplossen. Vaker worden de werknemers geconfronteerd met achterstallige lonen en andere gelden die niet op tijd uitbetaald worden.

Dharmjeet Soebedar die ongeveer 35 jaar arbeid heeft verricht voor het rijstbedrijf zegt tegenover dWT dat door het uitvallen van de vrije geneeskundige behandeling bij het bedrijf, hij in de afgelopen jaren meer dan zeven miljoen gulden (SRD 7000) heeft uitgegeven voor medische behandeling. Hij wil dat het bedrijf hem het geld terug betaalt. Chanderdath Mohan deed uit de doeken dat de salarissen van de arbeiders bij het rijstbedrijf variëren tussen de SRD 180,- en SRD 200,- per maand. Het is voor hem veel te moeilijk in deze periode uit te komen met het loon dat hij bij Prins Bernardpolder verdiend. Volgens de arbeiders heeft de Prins Bernardpolder in de afgelopen jaren een zeer belangrijke positie ingenomen op het gebied van de rijstteelt in Nickerie en produceerde voldoende zaaizaad voor zowel grote als kleine bedrijven in het district.

In reactie zegt bondsvoorzitter Kenneth Donk dat de situatie met de dag steeds achteruit gegaan is waardoor alleen kapotte machines zijn overgebleven op het bedrijf . "Het verval binnen het bedrijf is overal te merken".Het is volgens hem een nationale schande dat het bedrijf geplunderd is geworden door mensen. Er is een overeenkomst gesloten met het plaatselijk rijstbedrijf NV Sunrice waarin de bond geen inzage mag hebben. De administratie van het bedrijf deugt niet omdat er geen cijfers zijn en er is ook geen directe leiding op het bedrijf aanwezig die de zaak naar behoren moet leiden. Dat een overeenkomst bestaat met Sunrice vindt Donk een positieve ontwikkeling, omdat daardoor het bedrijf weer een kans kan krijgen zich te bedruipen uit deze moeilijke situatie. Omdat de inhoud van de overeenkomst bij de bond en werknemers niet bekend is ziet Donk het voorbestaan van Prins Bernardpolder in gevaar en vraagt aan de nieuwe rvc-leden om in te grijpen en de materie bespreekbaar te maken. Openheid is zeer van belang om het voorbestaan van het bedrijf te garanderen zegt Kenneth Donk voorzitter van CLO regio west. Rvc-voorzitter Kries Bindraben Panday zegt desgevraagd dat het bedrijf te vergelijken is met de Stichting Machinale Landbouw (SML). Het verschil is dat op Wageningen mensen wonen waardoor de overheid blijft subsidiëren, terwijl op Prins Bernardpolder geen elektriciteit en watervoorziening aanwezig is waarvoor betaald moet worden omdat er geen mensen daar wonen. Het bedrijf is wel in productie.

De voorjaarsoogst 2004 is reeds aangevangen, maar Prins Bernardpolder is op sterven na dood, want de openstaande schulden liggen rond de 600.000 US dollars. Zeer opmerkelijk is dat de productie steeds tegenvalt. Er zijn twee seizoenen geweest waar slechts 150 tot 200 hectaren zijn ingezaaid, terwijl inversteringen zijn gepleegd voor 500 hectaren. Volgens Bindraben Panday waren de opstartingskosten van het bedrijf zeer hoog en hebben ertoe geleid dat de schulden verder zijn gaan oplopen. De schuld tegenover de arbeiders wordt onderkend en de rvc is niet onwillig geweest de achterstallige gelden uit te betalen maar er was geen geld zegt Panday. Na deze oogst denkt Panday meer financiële ruimte te hebben om de achterstallige gelden aan de arbeiders uit te betalen. Op de vraag naar de inhoud van de overeenkomst met Sunrice NV zei de voorzitter dat Sunrice de totale productiekosten van het bedrijf voorschiet tegen een voor hem onbekende rente en dit verrekend wordt uit de opbrengsten van de oogst.-.

Bron:

,13-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics