Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Stropers in de kraag gevat in bigi pangebied

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — Jachtopzieners van de Dienst s’Lands Bos Beheer Suriname (LBB) hebben afgelopen weekeind in het Bigi Pan gebied negen stropers in de kraag gevat waarbij vijf jachtgeweren in beslag zijn genomen. De stropers hebben zich schuldig gemaakt aan het schieten op beschermde vogelsoorten in het Bigi Pan gebied in het district Nickerie.

Volgens jachtopziener Soerindo Amatroesijat zijn de stropers betrapt met in hun bezit veertien stuks Rode Ibis (Eudocimus Ruber), twintig stuks Galin (Casmeroduis Alba) en twee stuks snepi (Fringa Melanoleuca) allemaal beschermde vogelsoorten. Het zijn twee Nickerianen en zeven stedelingen die in aanraking zijn gekomen met de Dienst in Nickerie. Vernomen wordt dat ze nooit eerder in aanraking waren gekomen met de Dienst LBB. Een voorlopig onderzoek heeft uitgewezen dat vier van de geweren legaal zijn met geldige documenten en de vijfde een illegaal wapen gaat zonder enig document is. De in beslag genomen wapens zijn aan de politie van Nieuw Nickerie overgedragen en de vogels geschonken aan een kinderhuis in Nickerie.

De jachtopzieners zeggen dat vaak berichten binnen stromen op het kantoor dat stropers bezig zijn met hun illegale praktijken in het beschermd gebied. Amatroesijat vertelt dat er veel stroperswegen zijn om Bigi Pan te bereiken. Dat maakt voor hun het werk moeilijk waardoor het gebied ook moeilijk te controleren is zegt hij. Het beschermd gebied, dat gelegen is in noord-west Suriname heeft een oppervlakte van 68.000 ha. land en is te groot om door twee jachtopzieners gecontroleerd te worden. In vele gevallen krijgen de jachtopzieners hulp van beroepsvissers bij hun werkzaamheden. De Dienst LBB in Nickerie kampt met vervoersproblemen wat ook een van de redenen is dat niet optimaal uit gerukt kan worden als een melding van stropers binnen komt. Er wordt gewerkt met een bromfiets waarmee alles getransporteerd wordt naar de steiger om van daaruit te varen naar de Pan. De medewerkers van de Dienst zien graag dat een vervoermiddel beschikbaar wordt gesteld om het werk beter te kunnen doen in het district Nickerie.

Bron:
,15-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics