Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


BOG sluit visafdeling markt Nickerie

door Beta Debidien

Vis wordt zonder de gestelde de eisen ter bescherming van de volksgezondheid aan de man gebracht op de visafdeling van de markt in Nickerie. Het BOG heeft deze afdeling gisteren voor onbepaalde tijd gesloten.NIEUW NICKERIE — Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) heeft in overleg met de betrokken instanties in het district Nickerie de vis- en vleesafdeling van de openbare markt vanaf gisteren voor een onbepaalde tijd gesloten. Aanleiding hiertoe is dat op deze afdeling de rauwe vis- en vleesproducten niet op de juiste temperatuur gehouden worden, tijdens de opslag en verkoop.

Antonius Winter, hoofd van de BOG-afdeling Nickerie, zegt desgevraagd dat door het sluiten van de visafdeling ongeveer veertig mensen in de problemen zijn gekomen. Het is niet de schuld van het BOG, maar van de mensen zelf die zich niet hebben gehouden aan de gemaakte afspraken, vertelt Winter. De mensen van de visafdeling van de markt zeggen verrast te zijn door deze actie van het BOG en weten niet wat te doen met de voorraden. De verkopers zitten met de voorraden die opgekocht zijn bij de beroepsvissers, omdat er geen andere mogelijkheden zijn om de visproducten af te zetten in het district.

Marktbezoeker Robby Rakijo zegt tegenover de krant dat de actie van het BOG wel te begrijpen is, maar de Nickeriaanse gemeenschap moet geen enkele stagnaties ondervinden in de eiwitvoorziening. De markt is de belangrijkste plaats waar zwamp- en zeevissen ten verkoop worden aangeboden. De verkopers moeten alsnog in de gelegenheid gesteld worden op een andere manier hun producten te kunnen verkopen, omdat zij geïnvesteerd hebben door grote hoeveelheden vis op te slaan die niet verloren mogen gaan, vindt Rakijo. Ter bescherming van de volksgezondheid is het dringend vereist dat de vis- en vleesverkopers op de afdeling zich houden aan de gestelde voorschriften bij de verkoop van goederen en de verlening van diensten.

Het BOG was eerder in mei van het vorig jaar genoodzaakt de afdeling te sluiten vanwege een onhygiënische toestand op de visafdeling. Bij de heropening toen heeft het BOG bepaalde afspraken gemaakt met de visverkopers. Het schijnt dat de mensen van deze afdeling niet willen houden aan de afspraken, zegt Winter. "Ze zijn hardhorend, want deze mensen weten nog steeds niet hoeveel ijs geplaatst moet worden om de visproducten aan de man te brengen".Vaker hebben personeelsleden van het BOG de verkopers erop gewezen om de voorschriften na te leven, wat niet het geval blijkt te zijn. Dit keer zal het BOG hard optreden om de zaak goed te ordenen. Door de verkopers wordt vaker gezegd dat er geen ijs te vinden is in Nickerie, maar Winter denkt niet dat er een tekort bestaat aan ijs in het district. Het is gewoon dat men zich niet wil storen aan de vastgestelde regels van het BOG. In de afgelopen periode heeft de marktleiding samen met de verkopers heel wat werk verzet om te voldoen aan de gestelde eisen.

Gisteren hebben enkele marktverkopers hun beklag gedaan bij districtscommissaris (dc) Hardeo Ramadhin over de vele gevallen van diefstal die in de nachtelijke uren plaatsvinden bij de verschillende marktstanden. In meeste gevallen worden goederen van de mensen meegenomen De verkopers hebben bij de dc erop aangedrongen maatregelen te treffen tegen de dieven en gevraagd om de bewaking van de markt beter ter hand te nemen. Samen met de marktverkopers zal gewerkt worden naar oplossingen hoe de diefstallen voorkomen kunnen worden.

Bron:
,  24-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics