Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Kwestie verlaging vliegtarieven Mid-Atlantische route wederom in DNA

door Eric Mahabier

PARAMARIBO — Voor de zoveelste keer hebben DNA-leden zich gisteren uitgelaten over de verlaging van de tickets op de Mid- Atlantische route. Tijdens het agendapunt Ingekomen stukken van de gisteren gehouden assembleevergadering hebben de leden Arnold Kruisland, Maurits Hassankhan, Jenny Simons, Yvonne Raveles en Otmar Rodgers aangegeven nog steeds te kijken naar de uiteindelijke verlaging van de beloofde vliegtarieven door de regering.

Kruisland gaf in scherpe bewoordingen aan dat hij er achteraf gezien spijt van heeft dat hij een in het verleden ingediende interpellatievoorstel over de vliegtarieven en de aanschaf van een SLM-vliegtuig, heeft ingetrokken. Deze stap maakte hij, nadat tijdens een presentatie van de SLM vorig jaar in het perscentrum, waar delen van de regering ook aanwezig waren, directeur Robby Lachmisingh van de vliegmaatschappij had aangegeven dat er een behoorlijke verlaging zou komen op de vliegtickets van de Mid-Atlantische route. Lachmisingh zou daarbij zelfs een bepaald percentage hebben genoemd. Na de uiteenzetting van de SLM-voorman en afstemming met de Nieuw Frontfractie besloot hij zijn interpellatievoorstel in te trekken.

Maar hij constateert dat er nog steeds niets van die toegezegde verlaging te merken is. Hij overweegt daarom ernstig om wederom een interpellatievoorstel over deze kwestie in te dienen. Kruisland betwijfelt het dat die tarieven werkelijk omlaag zullen gaan, nu de SLM haar eigen vliegtuig zal inzetten op deze route. Onderhoudskosten en andere zaken zouden als bijkomende kosten komen.

Hassankhan gaf aan dat ondanks het nu laagseizoen is, alle vluchten volgeboekt zijn. Dit zou onder andere te maken hebben met de actietarieven. Hij vraagt de regering om de actietarieven te blijven hanteren. Raveles vroeg zich af waarom de regering drie jaar de tijd nodig heeft om de tarieven werkelijk omlaag te brengen. Deze tijdsaanduiding zou door minister Guno Castelen van TCT aangegeven zijn aan het parlement.

Directeur Robby Lachmisingh van de SLM om een reactie gevraagd zegt inderdaad een presentatie te hebben gehouden voor het parlement en de regering. Hij heeft daarbij aangegeven dat sommige vliegtarieven op deze route met 25 tot 30 procent omlaag kunnen, terwijl andere met een heel klein percentage goedkoper kunnen worden. Hij verklaart intussen een gemiddelde verlaging van 10 tot 13 procent doorgevoerd te hebben op de tarieven. Bij sommige soorten tickets zou dat met enkele procenten zijn, terwijl bij anderen er een verlaging tussen 18 en 20 procent is doorgevoerd. Momenteel heeft de maatschappij een actietarief op de tickets, omdat het laagseizoen is.

SLM is bezig na te gaan of hieraan een structureel karakter gegeven kan worden. De hoogte van deze actietarieven kunnen echter niet van tevoren bepaald worden, omdat het een en ander mede afhankelijk zou zijn van de ontwikkelingen in de wereld. Als voorbeeld haalt hij aan dat door de aanslagen in Spanje de tarieven van brandstof omhoog zijn gegaan. "Wij moeten rekening houden met alles en het heeft ook te maken met vraag en aanbod wat de bezetting betreft". Lachmisingh geeft hiermee aan dat de SLM bezig is te doen wat aan de twee instanties beloofd is. De SLM-topman is van oordeel dat de continuďteit van het bedrijf, waarbij er werkgelegenheid verschaft wordt aan mensen en het spinoff-effect ervan niet uit het oog verloren mag gaan. Hij betreurt daarom ook de uitspraken van Kruisland. Lachmisingh heeft er geen moeite mee dat Kruisland in overweging heeft om een ander interpellatievoorstel in te dienen.

Bron:
,  24-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics