Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Pritam Hira mogelijk aangehouden op Trinidad

door Arny Belfor

PARAMARIBO — Naar dWT uit doorgaans betrouwbare bron uit Trinidad verneemt, is Pritam Hira, de hoofdverdachte in de Maratakka-drugszaak op dit eiland aangehouden. Hira, die sinds eind november voortvluchtig is, zou door de autoriteiten zijn aangehouden omdat hij met een vervalst paspoort reisde. Gisteren zou volgens de verkregen informatie de Surinaamse justitie foto’s en vingerafdrukken van Hira opsturen om definitief de identiteit van de verdachte te bepalen. Het is vooralsnog niet duidelijk onder welke omstandigheden en op welke lokatie op Trinidad Hira is aangehouden.

Volgens de informatie zijn de justitiële autoriteiten van Trinidad en Suriname bezig te bekijken hoe Hira weer naar Suriname te krijgen, omdat er geen uitleveringsverdrag bestaat tussen de twee landen. Een mogelijkheid zou zijn, indien komt vast te staan dat het daadwerkelijk om Hira gaat, dat Trinidad hem tot ongewenst persoon verklaart en hem op een vlucht naar Suriname zet.

Hierover zei minister Siegfried Gilds van Justitie, gisteren voor de aanvang van de vergadering van de Raad van Ministers, dat er twee functionarissen naar Trinidad zullen worden gezonden, om de verdachten naar Suriname terug te begeleiden. De minister bevestigt dat er twee verdachten zijn aangehouden, maar deed geen nadere mededelingen ten aanzien van de identiteit van de tweede aangehouden persoon.

Het bericht van Hira’s mogelijke aanhouding komt een dag nadat bekend is geworden dat zijn zoon, Sheoradj Hira, door de politie is ingerekend voor zijn mogelijk aandeel in de recent ontdekte valsemunterij in Nickerie. Hira senior wordt gezien als het brein achter de cocaïne-smokkellijn die aan het licht kwam toen eind november tijdens een gezamenlijke operatie van de politie en het leger, 341 kilo cocaïne werd aangetroffen op zijn houtconcessies in het Maratakkagebied. Er werden daarbij ook twee eenmotorige vliegtuigen, vliegtuigbrandstof en andere verdachte zaken in beslag genomen. Uit het onderzoek kwam onder meer naar voren dat Hira mogelijk reeds enkele jaren bezig is met het uit Colombia binnensmokkelen van cocaïne. Hira wist aan arrestatie te ontkomen door kort vóór de politie bij zijn woning arriveerde, er tussen uit te glippen.

In juridische kringen zou het vrijkomen van vijf andere verdachten in de Maratakka-zaak, twee weken geleden, mogelijk invloed hebben op de kans van het Openbaar Ministerie op een succesvolle vervolging en berechting van Hira. De verklaringen van deze vijf verdachten, die door een procedurele fout vrijkwamen, blijven van kracht en kunnen normaal gebruikt worden tegen Hira.

De verdachte is een reeds jaren actief in de houtkap en -verwerking. Hij heeft in totaal drie houtconcessies en twee houtzagerijen.

 

Bron:
,  25-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics