Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Ruim SRD 1.1 miljoen brandstofsubsidie voor rijstproducenten

Boeren krijgen titel op grond

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — De regering legt ruim SRD 1.1 miljoen op tafel voor brandstofsubsidie aan rijstboeren. In totaal hebben zich in Nickerie, Coronie en Saramacca ongeveer tweeduizend padieboeren bij het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) geregistreerd om in aanmerking te komen voor de uitkering. Maandag begint LVV-minister Geetapersad Gangaram Panday in Nieuw-Nickerie met de uitbetaling van de financiële tegemoetkoming.

De subsidie geldt voor de najaarsinzaai van 2002. Toen werd in deze drie districten in totaal 22.000 hectare ingezaaid. Vanwege de slechte padieprijs die de boeren toen kregen, heeft de regering besloten de verbruiksbelasting op de diesel die voor de najaarsinzaai werd geheven, te retourneren aan de boeren.

Ondervoorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) Harinandan Oemraw is blij dat alvast een gebaar wordt gemaakt naar de rijstboeren. Het voorstel van de SPBA om het geleden verlies gecompenseerd te krijgen, blijft echter recht overeind. In eerste instantie hadden de boeren de brandstofsubsidie van de hand gewezen en de regering te kennen gegeven eerst de verliezen gecompenseerd te willen zien, voordat de brandstofsubsidie zou worden geaccepteerd. Volgens de SPBA-topman heeft vice-president Jules Ajodhia de boeren onlangs aangegeven dat als zij de subsidie niet accepteren, het beschikbare geld besteed wordt aan het onderhouden van lozingen en afvoerkanalen in de rijstproductiegebieden in Nickerie. De regering heeft volgens de vice-president geen extra ruimte om de rijstsector te compenseren voor de geleden verliezen. Uit pure geldnood hebben de boeren alsnog besloten de subsidie te aanvaarden, zegt Oemraw. Maar de eis van compensatie is nog niet van de baan.

Volgens de bewindsman is er de komende tijd geen rijstschaarste te verwachten, zoals eerder in de media werd gesuggereerd. Rijstboeren hebben volgens hem volop ingezaaid. Het inzetten van de pompen te Wakay heeft ook bijgedragen aan een gunstige inzaai, weet de bewindsman. Een meevaller is, zegt hij verder, dat er voor de komende oogst redelijke padieprijzen gehanteerd zullen worden. Per baal natte padie kunnen de boeren volgens hem rekenen op een prijs die schommelt tussen de SRD 22 en SRD 23. Daarnaast zijn nieuwe markten, zoals Brazilië en een aantal Caribische landen, aangeboord voor afzet.

Tijdens de ontmoeting met de padieproducenten zal ook het vraagstuk omtrent titel op hun gronden besproken worden. Minister Gangaram Panday zegt desgevraagd dat de regering besloten heeft belanghebbenden in productiegebieden titel te geven op de grond. Hierdoor kunnen ze bij banken aankloppen voor financiering van hun productie-activiteiten. In de rijstsector vormde deze zaak een ernstige belemmering voor boeren om aan financiering te komen. De bewindsman hoopt dat wanneer de producenten titel op de grond krijgen, zij makkelijker toegang krijgen tot kredieten. De ministeries van LVV, Regionale Ontwikkeling en Natuurlijke Hulpbronnen zullen nauw samenwerken bij het verlenen van de titels. Met het besluit om de boeren titel op hun grond te geven, is volgens Oemraw een voorstel van de SPBA gehonoreerd.

Tijdens de bespreking met de boeren zal ook het inzetten van een aantal graafmachines uit India in de rijstsector aan de orde komen. Op basis van een credit line van 1.6 miljoen US dollar schaft de staat zestien graafmachines aan in India. Een deel van dit zwaar materieel zal in de rijstsector worden ingezet. LVV wil de boeren inspraak geven in hoe de machines het best gebruikt kunnen worden.

 
Bron:
,  25-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics