Nickerie, Tuesday 18 May 2004
door Carla Tuinfort
PARAMARIBO — De wetenschappelijke aanbeveling voor uitbreiding van het Centraal Suriname Natuurreservaat CSNR met het totale stroomgebied van de Coppenamerivier en de linkerzijtak de Adampadakreek in het Bakhuysgebergte zal consequenties kunnen hebben voor de eventuele bauxietwinning in West-Suriname.
De geprojecteerde eventuele winning van bauxiet in het Bakhuysgebergte zal beperkt moeten worden, wil men de ongerepte staat van het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR) behouden. Dit is naar voren gekomen in een gesprek van de bioloog dr Paul Ouboter van de Universiteit van Suriname met dWT.
Ouboter leidde van 20 februari tot en 14 maart een wetenschappelijke expeditie naar de bovenloop van de Coppenamerivier in het CSNR, waarbij is komen vast te staan dat het stroomgebied van deze rivier en de Adampadakreek behoren tot de maagdelijke, meest natuurlijke wildernis gebieden op aarde. De ongereptheid van het onderzochte gebied is onder andere aangetoond met de hoeveelheid en kwaliteit van de aangetroffen Kumalunyanyan, een waterplant die alleen in het snelstromend water van stroomversnellingen groeit en bloeit.
Het is bekend dat mijnbouw vertroebeling van het oppervlaktewater (van rivieren en kreken) met zich meebrengt, als gevolg waarvan deze plant verdwijnt. Dit geldt ook voor de vissen die er van leven. De Kumalunyanyan dient ook als schuilplaats voor ongewervelde dieren zoals krabben, garnalen en andere schaaldieren en insecten, die eveneens dienen als voedsel voor vissen. Het verlies van de Kumalunyanyan betekent het verlies van biologische diversiteit in een belangrijk stuk van de voedselketen, inclusief bomen, aangezien vissen de boomzaden niet meer zullen verspreiden, wanneer deze waterplant verdwenen is.
Ouboter legt uit dat mijnbouw en bosbouw versnelde erosie veroorzaken, waardoor het sediment (de grond) bij regenval uitspoelt en in het water terechtkomt, waardoor dit troebel wordt. In het geval van de Adampadakreek, met een helderheid van het water die een zichtdiepte geeft van meer dan twee meter, zou eventuele bauxietwinning enorme gevolgen hebben voor de ongerepte maagdelijkheid van het natuurreservaat, door de verstoring van het natuurlijk evenwicht die daarmee gepaard gaat.
De Adampadakreek is een zijtak van de Coppenamerivier, die ontspringt in het Bakhuysgebergte. Wetenschappers menen dat het stroomgebied van de Adampada ook tot beschermd gebied moet worden verheven en toegevoegd aan het Centraal Suriname Natuurreservaat. Wil men de eventuele bauxietwinning in het Bakhuysgebergte uitvoeren, en toch het CSNR inclusief de Adampada beschermen, dan moet de bauxietwinning beperkt worden tot de andere kant van de waterscheiding tussen de Coppename- en de Nickerierivier. Met andere woorden de bauxietwinning in West-Suriname moet beperkt blijven tot de westelijke kant van het Bakhuysgebergte. Vervuiling en of sedimentatie kan dan naar de Nickerierivier aflozen, hoewel dat ook niet raadzaam is, omdat bijvoorbeeld de Blanche Marievallen dan het gevaar loopt een modder stroomversnelling te worden. Moderne mijnbouwtechnologie waarbij sedimentatie in kreken en rivieren wordt voorkomen, of het nou gaat om goudwinning of bauxietwinning is wel voorhanden, maar wel erg duur.
Bron: | |
, 29-03-2004 |
terug naar het nieuwsoverzicht
Copyright © 2004. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics