Nickerie, Tuesday 18 May 2004
Suriname overtuigd van winst bij zeerechttribunaal
door Ivan Cairo
PARAMARIBO
— Suriname is ervan overtuigd dat hij door het VN Zeerechttribunaal
(Itlos) in het gelijk wordt gesteld inzake de maritieme grensclaim
die Guyana daar heeft gedeponeerd. Zo staat aan het slot van een
officiële verklaring die president Ronald Venetiaan vrijdag aan de
Caricom-regeringsleiders heeft gepresenteerd.
In de marge van de top heeft Venetiaan zijn Guyanese collega
Bharat Jagdeo voorgehouden dat Suriname teleurgesteld is in de stap
van zijn regering, aangezien beide landen nog in dialoog waren over
het grensdispuut. Jagdeo is daarbij ook te kennen gegeven, dat "wij
in the end zullen overwinnen. Ook voor dat tribunaal!".
Op verzoek van Suriname is de grenskwestie met Guyana afgelopen week officieel geplaatst op de agenda van de 15de tussentijdse Caricomstaatshoofdenmeeting in St. Kitts. In een officiële statement heeft president Venetiaan de aandacht van de Caricom gevraagd voor de grensontwikkelingen tussen Suriname en Guyana. Voor vertrek naar de bijeenkomst in Basseterre, St. Kitts, stuurde het staatshoofd op 23 maart een brief naar zijn Guyanese collega. Daarin wordt gereageerd op Guyana’s claim bij het Itlos. Per diplomatieke nota is ook het verweer dat Suriname in eerste instantie aanvoert naar de Guyanese regering gestuurd. De brief en de nota behelzen geen volledig verweer van Suriname, benadrukte de president gistermiddag tegenover journalisten. Daarvoor wordt gewacht, totdat het proces bij het tribunal daadwerkelijk begint. Jagdeo heeft inmiddels teruggeschreven.
Tijdens de vergadering in St. Kitts heeft Venetiaan formeel geen bespreking met Jagdeo gehad over de grenskwestie. Wel heeft hij zijn Guyanese ambtgenoot tussen de bedrijven door aangegeven dat Suriname teleurgesteld is in de stap van zijn land. DWT verneemt uit andere bron dat de Caricom-leiders zich in juli tijdens hun 25ste jaarvergadering zullen buigen over de jongste ontwikkeling in de grenskwestie tussen de twee buurlanden. Tijdens de tussentijdse top in St. Kitts zou deze zaak vrijdag besproken worden, maar de regeringsleiders willen zich verder in deze zaak verdiepen en hebben de bespreking verschoven naar juli, wanneer zij op Grenada weer bijeenkomen.
In eerste aanleg heeft de regering aangegeven, zegt Venetiaan, dat terwijl Suriname in gesprek was met Guyana over eventuele mogelijkheden voor modellen tot gezamenlijke exploratie, Georgetown gegevens beloofde, maar deze uiteindelijk niet heeft afgestaan. Guyana heeft slechts een overzicht gepresenteerd over activiteiten die in de loop der jaren in het gebied zijn uitgevoerd door buitenlandse ondernemingen, waarvoor veelal beide landen gezamenlijk toestemming hadden gegeven. Dat is niet wat Suriname had gevraagd, aldus Venetiaan. Met betrekking tot het CGX-boorplatform heeft Suriname zich ook verweerd. Het toelaten van de boorinstallatie door Guyana wordt getypeerd als een drastische stap, hetgeen ook een gepaste drastische reactie van Suriname uitlokte, waarbij de marine werd ingezet om het boorplatform te doen vertrekken. Venetiaan: "In 2000 heb je het niet opgebracht om overleg te plegen. Je hebt je boorplatform gebracht. Dat was een drastische stap en je moet er rekening mee houden dat als je drastische stappen onderneemt, dat je ook een drastisch antwoord terugkrijgt in die zin dat in elk geval Suriname de nodige stappen heeft ondernomen om te voorkomen dat die boringen daar verder zouden plaatsvinden".-.
dWT foto / Eric Mahabier
Bron: | |
, 29-03-2004 |
terug naar het nieuwsoverzicht
Copyright © 2004. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics