Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Oplevering waterleidingnet en weg West-Suriname eind april

door Fenny Zandgrond

PARAMARIBO — Minister Romeo van Russel van Regionale Ontwikkeling heeft afgelopen weekend de reconditionering van de weg Apura-Washabo in West-Suriname en de aanleg van een waterleidingnet in dit gebied bezocht. De herstelwerkzaamheden aan de weg kosten circa 3000 euro. Het Bureau Microprojecten financierde het waterleidingnet, dat loopt tussen de inheemse dorpen Washabo, Section en Apura, en dat in samenwerking met RO wordt aangelegd. Beide projecten worden op 30 april opgeleverd.

Het waterleidingproject werd in januari geïnitieerd en kost in totaal 130.000 euro. Microprojecten financiert 50.000 euro en RO draagt circa 30.000 euro bij. Het restant is in natura gedoneerd door ondernemers actief in het gebied, waaronder de aannemingsbedrijven Kuldipsingh, Raghoebarsing en Baitali en het houtbedrijf Dynasty. De bijdrage van de gemeenschap bestaat uit het lossen van de trucks en het opslaan en bewaken van de goederen. Het gaat om ongeveer duizend mensen, of 205 gezinnen, die van veilig en schoon drinkwater moeten worden voorzien.

De RO-minister maakte van de gelegenheid gebruik aan twaalf basja’s de beschikkingen van hun benoeming uit te reiken. In een toespraak aan de lokale bevolking riep de bewindsman de mensen op zich te blijven inzetten voor de ontwikkeling van hun dorpen. Hoofdinspecteur Marlene Homoet, die de RO-minister vergezelde bij zijn bezoeken aan het binnenland, nam de gelegenheid te baat om ook hier het plan van het Ministerie van Justitie en Politie voor de inrichting van politieposten in het achterland te bespreken. Ook de wettelijke regeling rond het bezit van jachtgeweren werd aan de inheemsen uitgelegd.

De bewoners van West-Suriname kregen van districts-secretaris Frans Banai nog een korte uiteenzetting van de geldomwisselingsoperatie, de zogeheten operatie ‘Nullen schrappen’ van de Centrale Bank.

Bij de vragenronde van de bevolking uit de drie dorpen kwam de bezorgdheid over milieuaspecten bij de eventuele opzet van een geïntegreerde aluinaarde industrie rond het Bakhuysgebergte, nabij hun woongebied naar voren. De RO-delegatie bestond ook dit keer weer uit beleidsadviseur Harold Olensky, beleidsmedewerker Kenneth Verneuil en districtscommissaris Sipaliwini, Rudy Strijk.

Bron:
,  30-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics