Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Nieuw garnalenbedrijf goed voor 600 arbeidsplaatsen
PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE, 6 april – Het garnalenkweekbedrijf Surag, dat in Nickerie zal worden opgezet, zal in de aanloopfase zo’n 400 arbeidsplaatsen opleveren. De exportwaarde wordt geschat op 17 miljoen dollar. Uiteindelijk moeten de opbrengsten uitgroeien naar 50 miljoen dollar en zullen er 600 personen emplooi vinden.
De totale afzet is vrijwel gegarandeerd en bestemd voor de Verenigde Staten. Dit land importeert jaarlijks 400.000 ton aan (kweek)garnalen. De totale jaarlijkse wereldconsumptie van garnalen wordt geschat op 1,3 miljard ton. Suraq acht dan zijn overlevingkansen zeer groot. Het garnalenproject omslaat een gebied van 1500 hectare in de omgeving van Southdrain, Nickerie. “Het klimaat in Suriname is gunstig, de infrastructuur is er en het water is van uitstekend gehalte”, zegt project-directeur Trevor Bullen tegenover Times of Suriname.
Ook publiekelijk is er veel vertrouwen in het project. Er is reeds voor 2 miljoen dollar aan aandelen gekocht. Sinds medio maart was er de mogelijk om voor minimaal 1000 en maximaal 10.000 dollar aan aandelen te kopen. De Surinaamsche Bank en de Hakrinbank participeren financieel in het project. Het idee voor Suraq ontstond toen Bullen de opdracht had het failliete rijstbedrijf SML weer nieuw leven in te blazen. Maar deze poging mislukte ‘omdat de juiste beslissingen uitbleven’. “Met dit project zullen we slecht een van de vele mogelijkheden van het land uitbuiten”, aldus Bullen

Bron:
Times of Suriname ,  06-04-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics