Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


VVR niet tevreden met luchtvaartverdrag

 

De Vereniging van reizigers en de culturele vereniging Shiva zijn ontevreden met het bereikte luchtvaartverdrag tussen Suriname en Nederland. In de conceptovereenkomst, die is voortgevloeid uit de luchtvaartbesprekingen tussen ambtelijke delegaties van beide landen, zal er met ingang van 1 mei 2006 er sprake zijn van een volledige open sky situatie op de mid-atlantische route.

De reizigers verenigingen willen voor eind 2004 liberalisatie van de luchtverbinding en niet pas in 2006. Volgens VVR voorzitter Jahin Mankie hebben de vliegmaatschappijen SLM/KLM het reizend publiek geen gunst bewezen met hun zogenaamde capaciteitsuitbreiding. Jankie bestempelt de uitgegeven verklaring van de onderhandelingscommissie als mooie woorden en het volk blij maken met “sigaar uit eigen doos”. Hij zegt dat de overheden de onderhandelingen hebben gevoerd vanuit de belangen van de maatschappijen en niet zozeer vanuit het belang van het reizend publiek. De verenigingen zullen daarom hun geplande protestdemonstratie in Nederland op 22 juni niet wijzigen. Ook wordt bekeken naar de mogelijkheid om  dit jaar ook in Suriname een grote protestmanifestatie te houden tegen de handhaving van hoge vliegtarieven. In de liberalisering van de luchtvaartpolitiek zal op verzoek van Suriname wel een overgangsperiode van twee jaar worden ingebouwd. Vanaf de volgende maand bestaat naast de SLM/KLM vluchten ook ruimte voor  wekelijkse  chartervluchten, hoofdzakelijk voor toeristen, waarvoor respectievelijk één maatschappij uit Suriname en één uit Nederland in aanmerking komen. Zowel van Surinaamse als Nederlandse zijde worden de luchtvaartbesprekingen een succes genoemd. Mevrouw Gabrielle Beckman, vertegenwoordiger van de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat gelooft wel dat er een goede stap gezet is naar het nieuwe luchtvaartverdrag dat later deze maand door minister Castelen en staatssecretaris Schultz Verhagen zal worden bekrachtigd.

Er zijn ook afspraken gemaakt over minimumtarieven van rond de 549 US dollar.

SLM directeur Lachmisingh verwacht niet dat al direct nieuwe charteroperaties zullen worden uitgevoerd op Amsterdam. Met een eigen Boeing 747-300 is SLM klaar voor de nieuwe open markt situatie. Vooruitlopend op de liberalisering voeren KLM en SLM het aantal vluchten op van vier naar vijf per week. Vanaf mei zullen er wekelijks zes vluchten worden uitgevoerd tussen Paramaribo en Amsterdam. Lachmisingh geeft aan dat het personeel niet bang hoeft te zijn voor  het verliezen van hun baan. Met het open gooien van de markt hoeft niet verwacht te worden dat de maatschappij door de overheid zal worden gesubsidieerd. De maatschappij zal alles in het werk stellen om in de running te blijven. En indien de arbeiders hun schouders gezamenlijk onder het werk zetten om het bedrijf financieel sterk te maken, zoals zij tot nu toe hebben gedaan, hoeft er geen vrees te zijn voor banenverlies, benadrukte de SLM topman.

 

Bron:
Radio10 ,  12-04-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics