Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


VHP distantieert zich van etnisch pamflet

Sardjoe waarschuwt tegen raciale politiekvoering

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — In Nickerie is een etnisch getint pamflet opgedoken, waarin tegenstellingen worden opgeroepen tussen hindostanen en Afro-Surinamers. Door het huidig kiesstelsel en de leiders van de VHP zouden hindostanen bewust ondergeschikt worden gemaakt aan de creoolse groep. Zo stelt de ‘Geheime Hindostaanse Raad’ in het pamflet. Zeker tweederde van de hindostanen in Suriname wordt door middel van kiesstelsel onder de duim gehouden, meent deze anonieme groep. Volgens de uitgevers worden creoolse leiders over de ruggen van de hindostaan president.

Zo wordt aangevoerd dat 23.890 creoolse stemmen nodig zijn voor vijftien parlementszetels en zouden 64.000 hindostaanse stemmen nodig zijn voor hetzelfde aantal zetels. De districten Coronie, Marowijne, Sipaliwini, Brokopondo en Para worden in het bulletin getypeerd als busnengre-districten. Hierdoor worden steeds creoolse presidenten gekozen, zegt de anonieme organisatie.

VHP-voorzitter Ram Sardjoe reageert vrij nuchter, wanneer hij door dWT geconfronteerd wordt met de etnisch strekking van het pamflet in Nickerie. Sardjoe: "Ik denk niet dat weldenkende mensen dit geschrijf serieus zullen nemen. We kunnen geen beleid voeren voor hindostanen, creolen of Javanen. Dat is niet de visie van de VHP." Hij distantieert zich namens de VHP met klem van het pamflet. Ofschoon niet bekend is vanuit welke hoek het pamflet komt, gelooft Sardjoe dat tegenstanders van de VHP achter de uitgave en distributie zitten. De partijvoorzitter waarschuwt dat in de etnisch en cultureel sterk gesegmenteerde Surinaamse samenleving, politiekvoering op basis van etnische sentimenten achterwege moeten blijven. "Deze mensen beseffen kennelijk onvoldoende de gevolgen van zulk een denken", zegt de politicus.

Naarmate de verkiezingen van mei 2005 naderen, verwacht hij meer van soortgelijke acties. Veel succes zullen personen die zich hiermee bezighouden niet hebben, meent de VHP-leider. "Enkele mensen zullen wel beïnvloed worden door dit geschrijf, maar het is de publieke opinie die deze zaak kan afstraffen", zegt hij verder. De VHP zal daarom de komende tijd een zodanige campagne voeren om de publieke opinie te mobiliseren. Sardjoe: "Iemand die positief denkt en bewust is van complexe aard, de bevolkingssamenstelling, cultuur, religie, sociale gelaagdheid en economische verscheidenheid van de bevolking, zal niet makkelijk worden meegekregen", meent de VHP-voorzitter.

Volgens de uitgevers van het bulletin zijn de VHP-leiders Sardjoe en Jules Ajodhia bevreesd voor NPS-voorzitter Ronald Venetiaan, waardoor de ondergeschikte positie van hindostanen in het politiek bestel wordt gehandhaafd. Sardjoe gelooft dat politieke tegenstanders in Nickerie terrein aan het verliezen zijn, en de aanval op de VHP hebben geopend door rassentimenten te beroeren. Hij geeft aan dat ondanks de moeilijke tijden onder andere de infrastructuur in Nickerie is aangepakt en zowel de bacoven- als rijstsector belangrijke injecties zijn gegeven om weer te floreren. Daarnaast heeft ook in de dienstensector een opleving plaatsgevonden, stelt de politicus, en liggen gigantische investeringen in de aquacultuur in de pijplijn.

Bron:
,  13-04-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics