Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Slechts 10 procent stoelen beschikbaar tegen goedkoper tarief

door Vernon Texel

PARAMARIBO ó Slechts tien procent van het aantal stoelen in de Boeing 747-400 (ongeveer 45 per vlucht) wordt verkocht tegen de prijs van 549 euro of US dollar op de route Amsterdam-Paramaribo en vice versa. Dit besluit is door de SLM en de KLM genomen en geldt voor zowel het laag- als het hoogseizoen.

Het plan voor hoe het moet werken moet echter nog gepresenteerd worden. "Het onderhandelingsteam heeft aan de maatschappijen gevraagd om ons te voorzien van een model waarbij we ook voor de samenleving kunnen controleren of er sprake is van eerlijkheid en openheid bij de toekenning van deze stoelen", zei minister Guno Castelen van Transport Communicatie en Toerisme (TCT) gisteren in het parlement.

Per week reizen tussen de zes- en zevenduizend personen op dit traject. Hoewel het percentage een druppel op een hete plaat lijkt, zegt de bewindsman dat door de verruiming van vier naar zes vluchten er per week negentig goedkope stoelen bijkomen. Daarom pleit hij voor een goed controlesysteem. "Of het nou is op basis van first come first serve, of als het gaat om de laatste stoelen die nog open zijn op de vlucht." Castelen benadrukt aan de SLM te hebben gevraagd om deze extra stoelen te verdelen aan de Surinaamse kant.

"Ik ben bezorgd voor de wrevel en ontevredenheid die er in de samenleving zal ontstaan wanneer u mocht besluiten tien procent van het aantal stoelen tegen een verlaagd tarief te verkopen, zonder transparantie in wie en hoe men in aanmerking komt voor deze verlaagde tarieven", reageert parlementsvoorzitter Ram Sardjoe op dit voorstel. In Nederland bestaat er namelijk een lange traditie dat mensen hun reis ruim van tevoren plannen, waardoor de goedkopere tarieven mogelijk niet voor het Surinaamse publiek beschikbaar zouden zijn. Volgens Sardjoe zal het de bewindsman moeite kosten de samenleving te overtuigen van de juistheid van handelen in deze zaak. "Ik ben bang dat u de maatschappijen, die nu een goede naam dragen, in diskrediet zal brengen", uitte de voorzitter van De Nationale Assemblee zijn bezorgdheid tegenover Castelen.

Gedeelde zorg

Een zorg die volgens de TCT-minister wordt gedeeld door de regering. "Dat is ook duidelijk gemaakt aan de maatschappijen zelf", stelt Castelen gerust. De maatschappijen zijn deskundigen op het stuk van hun boekingssystemen en "wij zullen oordelen of het voldoet aan wat wij dachten dat rechtvaardig is voor het reizigerspubliek".

De geuite bezorgdheid van de gemeenschap over hoe de stoelen verdeeld zullen worden is terecht, vindt president Ronald Venetiaan. "Mij is wel kenbaar gemaakt dat de onderhandelingen tussen de twee overheden nog gefinaliseerd moeten worden." De boodschap is duidelijk dat wat tarievering betreft er toch nog substantiŽlere zaken op tafel moeten komen. Deze moeten gekoppeld worden aan het tempo van liberalisering dat is uitgezet in de jongste besprekingen tussen Suriname en Nederland.

"Ik hoop dat duidelijk doorklinkt dat er nog geen gerustheid is ten aanzien van het vooruitzicht met betrekking tot de tarieven. De minister is zeer wel geÔnformeerd dat in elk geval van mijn kant uit er grote belangstelling is om die hele zaak van het tempo van liberalisering tegen de achtergrond van de tarieven opnieuw onder de loep te nemen", reageert het staatshoofd op de uiteenzetting van Castelen in het parlement.

Bron:
,  14-04-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics