Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Regering continueert privatisering failliete agrarische staatsbedrijven

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Nadat eerder de privatisering van het bacovenbedrijf Surland werd ingezet en voorbereidingen worden getroffen om de Stichting Machinale Landbouw af te stoten, worden nu serieuze stappen genomen door de regering om ook andere verloederde, agrarische staatsbedrijven te privatiseren.

Zo bleek woensdagmiddag tijdens de wekelijkse persconferentie van vice-president Jules Ajodhia. Voor Alliance is reeds groen licht gegeven door de regering om het citrusbedrijf te privatiseren. Gisteren zei de vice-president dat ook over andere staatsbedrijven voorstellen zijn gedaan om deze af te stoten. Het betreft de Stichting Experimentele Landbouw (SEL) en de Stichting Landbouwontwikkeling Commewijne (SLOC).

De SEL heeft veebedrijven te Baboenhol en Tibiti en een rijstbedrijf in de Prins Bernhardpolder, Nickerie. Wat het veeteeltbedrijf te Baboenhol in Brokopondo betreft zal volgens Ajodhia worden nagegaan, hoe deze weer levensvatbaar gemaakt kan worden. Dit bedrijft neemt volgens hem een belangrijke ontwikkelingsfunctie in in Brokopondo. Het bedrijf te Tibiti wordt mogelijk verkocht en er wordt overwogen het rijstbedrijf in Nickerie te transformeren tot een zaaizaadbedrijf. In het bedrijf zouden, aldus de vice-president, alle stakeholders in de rijstsector kunnen participeren. Aan de hand van de discussies in de ministerraad, met als leidraad de adviezen van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), zal binnen de regering worden nagegaan in hoeverre de IDB bereid is te assisteren bij de privatiseringsplannen.

De privatisering van deze bedrijven vindt, aldus de vice-president, niet onder druk van de globalisatie van de wereldhandel plaats. Reeds bij het aantreden van de regering werd besloten deze bedrijven te privatiseren of te commercialiseren. Dit beleidspunt werd, aldus Ajodhia, vastgelegd in de regeringsverklaring. "Het zijn de tijd en de omstandigheden die bepalen wanneer je een bepaald deel of bepaald voorgenomen beleid implementeert", zei hij op vragen van journalisten.

De ministerraad heeft zich woensdag ook gebogen over het concept van het sectorplan voor de agrarische sector. Nadat over het plan was gediscussieerd, is afgesproken, dat landbouwminister Geetapersad Gangaram-Panday verder zal overleggen met deskundigen om te komen tot een definitief plan. Het plan bestaat volgens Ajodhia uit zestien subparagrafen, die bij uitvoering totaal 36 miljoen euro zullen kosten. Voor ondersteuning aan het agrarische bedrijfsleven is hierin een bedrag van 10 miljoen euro opgenomen.

Bron:
,  15-04-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics