Nickerie, Tuesday 18 May 2004
Krachtig protest en waarschuwing Suriname naar Guyana
Escalatie relatie op conto van Georgetown
door Ivan Cairo
PARAMARIBO — Een nieuwe schending van het Surinaamse luchtruim door Guyanese vliegtuigen zal de situatie tussen Suriname en Guyana ernstig doen escaleren. Als de situatie escaleert zal de Guyanese regering volledig aansprakelijk worden gehouden. Zo waarschuwt het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) in een krachtige protestnota aan de Guyanese regering. Buza-minister Marie Levens heeft gistermiddag de Guyanese ambassadeur Karsanjee Arjun op haar kabinet ontboden en hem de protestnota overhandigd.
In de nota uit de regering haar ernstige bezorgdheid over de schending van het Surinaamse luchtruim nabij Apoera door een Guyanese legerhelikopter afgelopen zaterdag. Tegenover de Ware Tijd ontkende Guyana’s president Bharat Jagdeo dinsdag dat het Guyanese legervliegtuig het Surinaamse luchtruim had geschonden. Daags daarna deed zijn Ministerie van Buitenlandse Zaken het dunnetjes over en stelde in een persbericht dat de Guyanese legerhelikopter een binnenlandse missie had uitgevoerd en het Surinaamse luchtruim niet was binnengedrongen. In bedekte termen stelde president Ronald Venetiaan afgelopen dinsdag in het parlement, dat bij herhaling betrokken Guyanese vliegtuigen die het Surinaamse luchtruim schenden, gedwongen zullen worden tot landen en in het uiterste geval worden neergehaald als wordt geweigerd.
De Guyanese regering wordt in de nota van gisteren nadrukkelijk erop gewezen, dat de westoever van de Corantijnrivier, vanaf de oorsprong tot de monding de territoriale grens vormt tussen Suriname en Guyana en de Corantijnrivier een integraal deel vormt van het soevereine grondgebied van de republiek Suriname. "Het huidige incident is een onbevoegde vlucht in het luchtruim boven de Corantijnrivier en derhalve een onmiskenbare schending van de soevereine rechten van de republiek Suriname", aldus Buza. Het incident is volgens het ministerie niet uitgemond in een "serieuze confrontatie", dankzij zelfopgelegde terughoudendheid van de regering en het Surinaamse leger.
Verder wordt aangevoerd dat gebleken is dat, ofschoon Guyana recentelijk stappen heeft genomen om krachtens het VN Conventie inzake de Rechten van de Zee, de maritieme grens tussen de economische zones van beide landen te doen vaststellen, het land er niet voor schroomt op hetzelfde moment de soevereine rechten van Suriname met de voeten te treden. "De regering van Suriname betreurt dit incident en dringt er bij de regering van Guyana op aan ervoor te zorgen dat herhaling van soortgelijke incidenten in de toekomst wordt vermeden en voorkomen", aldus de protestnota.
Ex-president Jules Wijdenbosch heeft zich ernstig gestoord aan de trage reactie van de regering met betrekking tot het helikopter-incident. Hij is echter voorstander van rigoureuzere stappen. De regering had uit protest, zo vindt hij, de Guyanese ambassadeur moeten ontbieden om opheldering te geven over het incident. Dat zei hij in een interview met Radio-10. "Wij talmen teveel en terwijl wij zeker weten dat ons territoir is geschonden, zoeken we naar bewijzen, foto’s en dat soort grappenmakerij. Zo gaat het niet toe", zegt Wijdenbosch verontwaardigd. De regering zou onmiddellijk na het heli-incident bij Apoera ambassadeur Arjun moeten hebben ontbieden en Surinames ambassadeur in Georgetown moeten hebben teruggeroepen. "Dat is een krachtig protest, maar niet die grappenmakerij die wij nu bezig zijn te etaleren", vindt de oud-president. "Dit is een debacle van hier tot ginder", voegt hij eraan toe. Wijdenbosch vreest dat Suriname aan het kortste eind zal trekken als de regering op dezelfde voet doorgaat.
Bron: | |
, 23-04-2004 |
terug naar het nieuwsoverzicht
Copyright © 2004. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics