Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


‘Provocatiepatroon Guyana bekend’

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Om verdere provocatie vanuit Guyana met betrekking tot het grensdispuut met Suriname te voorkomen, zou Suriname op de Corantijnrivier en in het grensgebied scherpere controle-activiteiten moeten ontplooien. Intensievere militaire patrouilles en controle zou de Guyanezen tot terughoudendheid kunnen dwingen.

 Dat zegt Radjen Kisoensingh, ex-secretaris van de Grenscommissie, naar aanleiding van de schending van het Surinaamse luchtruim door een Guyanese legerhelikopter nabij Apoera. Een blik op de kaart wijst uit dat Apoera ruim 30 kilometer verder naar het zuiden ligt van het Guyanese inheemse dorp Orealla. Volgens Kisoensingh hoeft een vliegtuig dat vanuit Georgetown een binnenlandse missie uitvoert naar Orealla en het noordelijker gelegen Siparitu niet eens in de buurt van Apoera te verschijnen. Hij wijst erop dat er een zeker patroon van provocatie bestaat op momenten dat de grensproblemen tussen Suriname en Guyana de kop opsteken. "Het verschijnen van de Guyanese heli was een bewuste provocatie. Zodra er problemen zijn over grens Suriname-Guyana vinden er steeds provocaties plaats vanuit Guyana." Hij voert aan dat in juni 2000, toen het CGX-boorplatform door Suriname werd verjaagd, een Guyanese helikopter ter hoogte van de Corantijn- en Clarapolder tot tweemaal het Surinaamse luchtruim heeft geschonden. In dat gebied is een militaire post gevestigd.

In 1981 toen Suriname na lange tijd weer een militaire post opende aan Coeroenirivier, werd deze post beschoten door Guyanezen. Daarbij werd onder andere een lichtaggregaat in brand geschoten. Volgens Kisoensingh probeert Guyana een gewapend conflict uit te lokken, een zaak waarbij volgens de ex-secretaris niemand gebaat is. Echter zal Suriname zodanige acties moeten ondernemen om Guyana "te laten merken wie op de Corantijnrivier de baas is". Dat kan door patrouilles op rivier te intensiveren en effectiever te doen plaatsvinden, meent hij. In het grensgebied vinden veel illegale activiteiten plaats, weet Kisoensingh. Zo is er sprake van houtsmokkel, smokkel van goederen, transport van zand en grind en illegale visserij. "Als we hard optreden tegen deze lieden, dan merken de Guyanezen en de regering in Guyana dat gelijk, en vooral Jagdeo en zijn partij, PPP." Volgens Kisoensingh behoort een groot aantal van de personen die zich bezighouden met de illegale praktijken in het grensgebied tot de PPP en klagen zij vaker bij het staatshoofd over het strenge optreden van de Surinaamse autoriteiten tegen onder andere de illegale vissers. "Door de controle te verscherpen tref je Jagdeo ook politiek rechtstreeks en zal hij een toontje lager zingen", concludeert de ex-secretaris van de Grenscommissie.

Bron:
,  24-04-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics