Nickerie, Tuesday 18 May 2004
Beweringen Jagdeo ‘klinkklare nonsens’
door Ivan Cairo
PARAMARIBO — "Dat is klinkklare nonsens." Zo reageert ex-president Jules Wijdenbosch op beweringen van Guyana’s president Bharat Jagdeo, dat de regering-Wijdenbosch op de hoogte was dat CGX boringen in het betwiste zeegebied zou verrichten in juni 2000. "We hebben geen toestemming gegeven", zegt een verontwaardigde Wijdenbosch.
Op vragen van de Ware Tijd zegt Jagdeo dat de Surinaamse autoriteiten vanaf het begin op de hoogte waren van de voorgenomen exploraties van het Canadese CGX, dat van de Guyanese regering een vergunning kreeg voor olie-activiteiten in het betwiste maritieme grensgebied. CGX had, aldus Jagdeo, namelijk toestemming van Suriname nodig om in Surinaamse wateren zijn schip te keren tijdens seismisch onderzoek. Ook zou Paramaribo op de hoogte zijn geweest dat de Guyanese regering CGX een concessie had verleend in het betwiste gebied, meent hij.
Wijdenbosch spreekt deze beweringen met klem tegen. "Dat is toch onlogisch? Als wij dat wisten en het goedkeurden, zouden wij het boorplatform toch niet met de marine hebben verjaagd", stelt het ex-staatshoofd. Hij geeft aan dat Staatsolie de regering op 26 januari 1999 schriftelijk op de hoogte bracht dat "iets zou gebeuren in het betwiste gebied". Op 27 januari 1999 werd Guyana per diplomatieke nota te kennen gegeven van de voorgenomen activiteiten af te zien. Anderhalf jaar later deelde de inlichtingendienst de regering mee dat CGX in het gebied aanwezig was om er boringen te verrichten. Wijdenbosch zegt onmiddellijk telefonisch contact te hebben gemaakt met president Jagdeo. Jagdeo zei verrast te zijn met de mededeling van Wijdenbosch en gaf te kennen een spoedberaad van zijn kabinet bijeen te zullen roepen om de zaak te onderzoeken. Nadat Wijdenbosch dezelfde dag tot twee keer toe daarna opnieuw contact opnam met Jagdeo en deze steeds te kennen gaf nog in beraad te zijn – kennelijk om tijd te winnen, zegt Wijdenbosch. "Ik heb hem gezegd dat er geen oorlog hoefde te komen, dus hij moest opdracht geven om het boorplatform daar weg te halen." Aangezien Jagdeo de zaak bleef traineren, werd met inachtneming van alle internationale en maritieme regels de marine op het CGX-boorplatform afgestuurd en gesommeerd het Surinaamse gebied te verlaten. CGX trof juist voorbereidingen om boringen uit te voeren.
CGX breekpunt in Jamaica
Zowel Wijdenbosch als Jagdeo stelt tegenover dWT dat de kwestie-CGX het breekpunt vormde waarop de onderhandelingen in juli 2000 in Montego Bay, Jamaica, waren gesprongen. Zij geven aan dat partijen voor de onderhandelingen overeenkwamen, dat zolang er niet over alle onderhandelingspunten overeenstemming was bereikt, er geen sprake kon zijn van een overeenkomst. "Wij wilden niet dat CGX terugkwam. Guyana moest eerst erkennen wie het dictaat in het gebied gaf en wie vergunningen verstrekte. En dat zijn wij", aldus Wijdenbosch. Jagdeo hield echter vast aan de terugkeer van het verjaagde boorplatform, waardoor partijen inzagen dat verder onderhandelen geen enkele zin had. "De man wilde CGX terug en de rest interesseerde hem geen bal", aldus de ex-president. Reeds was overeengekomen dat zou worden gestreefd het grensdispuut binnen twee jaar op te lossen.
Jagdeo legt de schuld voor het vastlopen van de besprekingen in Montego Bay bij Suriname. Guyana zou over twee van de drie knelpunten concessies hebben gedaan, terwijl Suriname geen duimbreed afweek van zijn standpunt met betrekking tot de terugkeer van CGX in het gebied. "Suriname refused to engage on CGX", aldus president Jagdeo.
Hij vindt het frappant dat, terwijl partijen in Montego Bay reeds bereid waren gezamenlijke exploitaties te verrichten, zulks nu binnen de grenscommissie niet het geval is. Jagdeo meent dat partijen de besprekingen vanaf het punt-CGX hadden moeten oppakken. Deze zaak zegt hij aan president Ronald Venetiaan te hebben voorgelegd tijdens zijn staatsbezoek aan Suriname in januari 2002. "We hebben dat voorgesteld, maar het is er nooit van gekomen."
Bron: | |
, 24-04-2004 |
terug naar het nieuwsoverzicht
Copyright © 2004. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics