Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


LVV treft voorbereidingen najaarsinzaai padi

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) regio West is momenteel druk bezig alle voorbereidingen te treffen om het komende hoofdseizoen (najaarsinzaai 2004) dat voor de deur staat, veilig te stellen voor de rijstboeren in het district Nickerie. Dat zegt Soedeshchand Jairam, coordinator van het ministerie van LVV regio West, desgevraagd aan dWT. Jairam verwacht dat tijdens de najaarsinzaaiperiode veel neerslag zal vallen en in dat kader probeert het ministerie van LVV alle hoofd aan en afvoerleidingen in de verschillende polders op te schonen en waar nodig uit te diepen. De boeren moeten straks bij de inzaai geen problemen ondervinden bij het afvoeren van het overtollig water. De werkzaamheden worden uitgevoerd in uitbreiding Groot Henarpolder 1 en 2 , de Nanipolder en nog enkele andere grote projecten in het district. De meeste werkzaamheden zijn uitbesteed aan plaatselijke aannemers.

Het ministerie wil volgens Jairam dat alle boeren in het district zich optimaal in zetten zodat een maximale inzaaipercentage gehaald wordt bij dit hoofdseizoen. Het ministerie van LVV heeft inmiddels middelen vrijgemaakt om in de middenstandspolder een sluisdeur en een aantal bruggen in de landaanwinnings projecten te herstellen. Jairam zegt dat tot op dit moment het waterpeil in de Nanizwamp niet van dien aard is dat gezegd kan worden dat het water boven maaiveld is waarbij de boeren geen water hoeven te pompen om de natte grondbewerking uit te voeren. De meeste boeren wachten totdat het waterpeil in de Zwamp verder zal stijgen. Bij sommige boeren zal vanwege de ligging van hun rijstarealen het water wel via de normale weg naar de rijstvelden stromen en bij andere niet. Vanwege de enorme achterstand is het niet mogelijk een inzaaikalender in te stellen, waardoor de inzaaiperiode ook ernorm groot is. Hierdoor is een hoge spreiding van het oogst waardoor men een overlapping krijgt in tegengestelde belangen. Dit wil het ministerie in de toekomst gaan wegwerken. Op het programma heeft het ministerie het verzorgen van trainingen aan rijstboeren. De boeren zullen getraind worden hoe de natte en droge grondbewerking uit te voeren en het verplegen van het gewas. Er zullen een aantal voorlichtingssessies gehouden worden om de boeren andere zaken bij te brengen. Het ministerie is bezig in Nickerie met het aanmaken van plantmateriaal om die kostprijs aan de boeren te verkopen, in het kader van het verhogen van hun economische weerbaarheid.-.

Foto: Een graafmachine bezig met het uitdiepen van een aanvoerleiding in het district Nickerie. Het miniserie van LVV treft voorbereidingen om de najaarsinzaai veilig te stellen.-. DWT foto/ Beta Debidien

Bron:

,  28-04-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics