Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Aantal boeren Nickerie afgenomen

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — Het boerenbestand in Nickerie is in vergelijking met tien jaar geleden sterk gekrompen. Waren er toen nog zo’n vierduizend boeren die aan rijstteelt deden, uit een recente registratie van maart dit jaar is gebleken dat dit er nu nog slechts 1200 zijn. Dit deelt de parlementariër Soedeshchand Jairam van de Politieke Vleugel van de FAL (PVF) aan dWT mee.

Jairam stelt dat deze sterke daling het gevolg is van de vele problemen, waarmee de boeren in de rijstsector de afgelopen tien jaren geconfronteerd zijn. Hierdoor zijn vele rijstboeren failliet gegaan. Jairam zegt de regering er keer op keer op gewezen te hebben deze zaak serieus aan te pakken. "De regering lijkt geen aandacht te willen schenken aan deze sector." De dalende trant zal volgens Jairam doorzetten indien de regering haar beleid voor de totale rijstsector niet verandert.

In de afgelopen twee seizoenen zijn de verliezen van de boeren verder opgelopen als gevolg van schaarste aan water en ureum. Het ergst was het bij de voorjaarsoogst 2004. Jairam vertelt dat de rijstboeren optimaal hadden ingezaaid, omdat de regering toezeggingen had gedaan om eerdere verliezen te compenseren. Maar dat van deze toezeggingen uiteindelijk niets terecht is gekomen, waardoor de boeren met enorme verliezen geconfronteerd werden. Jairam blijft erbij dat de regering de rijstboeren tegemoet moet komen met een subsidie, waarmee de boeren in staat zijn hun rijstarealen optimaal te bewerken.

De voorjaarsoogst is bijna achter de rug. Er staat nog ongeveer tweeduizend hectare padie op het veld die geoogst moet worden. Door de vele problemen in de rijstsector bij de voorjaarsoogst, worden de boeren nu geconfronteerd met enorme lage opbrengsten van ongeveer twee en halve ton padie per hectare. Jairam merkte op dat bij de najaarsinzaai die voor de deur staat, veel minder boeren gaan inzaaien, omdat zij de hoge schulden niet kunnen aflossen bij de commerciële banken.

Bron:
,  28-04-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics