Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Centrale Bank geeft laatste ‘reminder’

door Hugo den Boer

Foto Tas met oud geld: Mieke Tjon A Tjoen laat een zak met oude biljetten zien, waarmee een klant heeft betaald.ALBINA — De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zal de komende drie weken de voorlichting rond de geldomwisseling intensiveren met de boodschap dat de oude guldenbiljetten tot en met 31 mei bij de commerciële banken kunnen worden omgewisseld. In tegenstelling tot andere landen is 31 mei, tweede Pinksterdag, een normale werkdag en zullen de banken open zijn.

Ronald van Exel, van de afdeling Marketing en PR van de CBvS drukt de mensen op het hart niet tot op de laatste dag te wachten met omwisselen. Er zijn dan lange rijen te verwachten bij de banken in verband met salarisuitbetaling en de geldomwisseling.

Een veel gehoorde klacht van vooral winkeliers is dat er te weinig muntgeld is. Van Exel reageert hierop dat er voldoende munten zijn, maar dat de munten besteld moeten worden bij de banken.

Mieke Tjon A Tjoen van winkel Asjoe te Albina vertelt: "Dagelijks komen mensen met grote hoeveelheden oud geld. Door een gebrek aan dubbeltjes, kwartjes en stuivers maak ik nog steeds gebruik van de kleine coupures van de Surinaamse guldens. Het kleingeld is wel op de bank te verkrijgen, maar ik heb geen zin om iedere keer weer in een lange rij te gaan staan."

Tjon A Tjoen betaalt de Fernandes brooddistributeur nu met oude guldenbankbiljetten om van haar grote hoeveelheden oud geld af te komen. "Ik moet iedere keer wel oud geld accepteren, maar mensen vragen van mij SRD. Ik blijf aan de gang om steeds naar de bank te gaan met oud geld. En er is ook geen bank op Albina. De dichtstbijzijnde bank is op een afstand gelijk aan Paramaribo Groningen." De Fernandes-medewerker maakt er geen probleem van om het geld te ontvangen. Wel vindt hij het telwerk vervelend. In een andere winkel wordt een door een klant zorgvuldig aangeleverd pakketje van 100 biljetten van 100 gulden ter waarde van 10 Surinaamse dollar weer ontbonden om als wisselgeld te gebruiken. De dame bij de kassa legt uit dat ze anders geen kleingeld heeft. Bij de bank om muntgeld vragen is omslachtiger dan het gebruik van oud geld.

 

Bron:
,12-05-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics