Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Tekort aan water ernstig probleem voor padie-inzaai

door Beta Debidien

Foto's: Het waterpeil in het van Vouwkanaal en bij de uitlaat van de Nanizwamp is niet wat het wezen moet.-NIEUW NICKERIE — De Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) maakt zich ernstig zorgen over de irrigatiewatervoorziening ten behoeve van de inzaai, niet alleen voor de huidige periode, maar ook het komend tussenseizoen. Ondanks de incidentele regenbuien is het waterpeil in de Nanizwamp nu ongeveer een meter beneden het gewenste niveau, terwijl de inzaai al op gang begint te komen.

Volgens ondervoorzitter Harinanan Oemraw van de SPBA is het bekend dat van de vier pompen te Wakay, als gevolg van achterstallig onderhoud en gebrek aan reserve-onderdelen, slechts één met kunst en vliegwerk kan worden gedraaid, terwijl MCP Beheer nog geen middelen beschikbaar heeft om de dringende noodvoorzieningen te kunnen treffen.

Blijkens bekomen informaties is reeds een actieprogramma hiervoor aan de bevoegde instanties gepresenteerd, doch enig resultaat is vooralsnog uitgebleven. "Wil men inderdaad de rijstproductieactiviteiten veilig stellen, dan zal de situatie van het afgelopen seizoen zich niet mogen herhalen, toen men heel laat inkwam met de pompactiviteiten als gevolg waarvan vele boeren wederom enorme schade hebben geleden", zegt Oemraw. De SPBA doet dan ook een dringend beroep op de overheid om de nodige acties te ondernemen opdat tijdig maatregelen kunnen worden getroffen, zodat de watervoorziening kan worden gegarandeerd.

De installatie van pompen nabij het verdeelwerk in de Clarapolder heeft geen prioriteit en is zelfs overbodig want met de helft van het hierin te investeren bedrag zou de rehabilitatie van Wakay beter zijn gediend zegt de SPBA voorman. Hij merkte voorts op dat vanwege gebrek aan water in de Middenstandspolder, het afgelopen seizoen slechts 18 procent van het beschikbaar areaal is ingezaaid. Via het pompgemaal van de Stichting Machinale Landbouw, SML, wordt het gebied normaliter van irrigatiewater voorzien, doch vanwege de bekende situatie bij dit bedrijf kan dit nu niet worden gegarandeerd. Volgens de SPBA-voorzitter zou het raadzaam zijn om ten behoeve van de gebieden in deze omgeving nieuwe pompen te installeren.

 

Bron:
, 14-05-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics