Nickerie, Tuesday 18 May 2004
Ruim 40.000 mensen maken jaarlijks overtocht met Canawaima
Veerboot bewijst nut
door Vernon Texel & Josta Bauw
PARAMARIBO — Jaarlijks maken ruim 40.000 mensen de overtocht met de Canawaima, het veer dat de verbinding onderhoudt tussen Suriname en Guyana. Verwacht wordt dat dit aantal zal verdubbelen als de weg naar Southdrain is geasfalteerd. Is dit eenmaal gebeurd dan kan de afvaartfrequentie, nu eens per dag, worden verhoogd naar drie keer op een dag. Tot nu toe derft Suriname veel inkomsten, doordat de weg naar Southdrain in zeer slechte staat verkeert. In 2003 verdienden de twee landen ruim 577.000 Surinaamse dollar aan de operatie. Zowel kosten als opbrengsten worden op gelijke basis verdeeld tussen Suriname en Guyana.
Na drie maanden uit de vaart te zijn geweest wordt de Canawaima donderdag weer ingezet. Het veer onderhoudt de route Southdrain-Moleson Creek en onderging recent een grote revisiebeurt, die beide landen in totaal meer dan 117.000 US dollar heeft gekost.
Volgens Gilbert van Dijk, president-commissaris van de Canawaima Management Company, heeft de boot haar nut de afgelopen jaren bewezen. De veerdienst werd op 6 november 1998 in leven geroepen met ondersteuning van de Europese Unie en is eigendom van de overheden van Suriname en Guyana. Er is een roulatiesysteem voor het management. De managementfunctie wordt elk jaar bekleed door iemand uit de respectieve landen en op de veerboot zelf wordt er halfjaarlijks gewisseld.
De Canawaima onderneming heeft onder meer als taak de handel tussen Suriname en Guyana te bevorderen. Om de export te stimuleren krijgen ondernemers doorgaans bijvoorbeeld korting op hun vracht. Een ander doel is om de grensovergang te professionaliseren, omdat niet alleen Surinamers en Guyanezen gebruik maken van deze route, maar ook anderen uit andere Caricom-lidlanden. Van Dijk gaf gistermorgen op de boot, die aangemeerd lag bij de SMS-pier, een persconferentie en lichtte daarbij de verschillende bedrijfsaspecten toe.
Risico’s
Joyce Amarello-Williams, waarnemend directeur van de SMS, benadrukte ook de veiligheid van de Canawaima. Nog te vaak worden er overtochten gemaakt met kleine, illegale veerboten, meer bekend als de back track. Deze vorm van vervoer brengt veel risico’s met zich mee. Hoewel door de jaren heen gedoogd, "moet Suriname nu gaan zorgen voor een juiste grensbewaking", zegt Van Dijk. Vooral als de weg eenmaal gemaakt is.
Van Dijk benadrukt dat de Canawaima-onderneming nauwelijks last ondervindt van het grensconflict tussen Suriname en Guyana, omdat het een commercieel bedrijf is. De Management Company gaat strikt zakelijk hiermee om en er zijn mechanismen ingebouwd om zaken in goede banen te leiden indien zich wrijvingen zouden voordoen. Ook hebben de Guyanese bemanningsleden een Surinaamse werkvergunning, omdat zij moeten opereren op de Corantijnrivier, die in zijn volle breedte tot het Surinaams territoir behoort. Daar houdt Suriname strikt de hand aan. Ook bestaat er een Surinaams-Guyanees Cross Border Protocol, waarin alle zaken met betrekking tot de Canawaima zijn vastgelegd. De basis hiervan is zakelijkheid en vriendschap.
Bron: | |
, 18-05-2004 |
terug naar het nieuwsoverzicht
Copyright © 2004. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics