Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


SLM heft brandstoftoeslag op tickets

door Vernon Texel

PARAMARIBO De SLM gaat deze week over tot het heffen van brandstoftoeslag op vliegtickets. De gigantische stijging van brandstof op de wereldmarkt is de reden hiervan.

Hoe hoog de toeslag wordt, zal blijken na het overleg dat de SLM-directie vandaag hierover zal voeren. Het is niet uitgesloten dat de toeslag voor tickets op de Mid-Atlantische route vier euro per enkele reis zal zijn. Dit betekent een heffing van acht euro per ticket. Voor de regionale routes zal het bedrag iets lager uitvallen.

SLM-directeur Robbi Lachmisingh benadrukt dat het hanteren van een toeslag makkelijker is, omdat bij een eventuele daling van de brandstofprijzen op de wereldmarkt deze gewoon weer kan worden afgeschaft. Ook wordt er rekening gehouden met de structurele klacht dat de tarieven voor vliegbiljetten te hoog zijn.

Partner KLM neemt de brandstoftoeslag daarentegen op in de tarieven van de vliegbiljetten. Deze gaat vanaf woensdag in. De reden voor de heffing is volgens KLM de "uitzonderlijk en structureel hoge brandstofkosten". De olieprijs staat momenteel op het hoogste punt ooit. British Airways liet afgelopen week ook al weten de ticketprijs vanwege dezelfde reden te verhogen. Wereldwijd hebben enkele andere luchtvaartmaatschappijen reeds eenzelfde maatregel genomen.

In maart 2003 besloten vliegmaatschappijen ook al een brandstoftoeslag op tickets te heffen. Stijging van de wereldmarktprijs was hier eveneens de aanleiding van. Toen bracht de SLM reizigers een toeslag van vijf US dollar in rekening voor de regionale, en 10 US dollar voor de intercontinentale routes. Door de dreigende oorlog met Irak waren de brandstofprijzen gestegen. Nadat de prijzen normaliseerden werd de toeslag opgeheven.

 

Bron:
, 18-05-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics