Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


TCT-minister Guno Castelen:

Suriname heeft geen boodschap aan kritisch NMa-rapport

door Vernon Texel

PARAMARIBO — Suriname heeft geen boodschap aan het kritisch rapport van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) naar het ministerie van Verkeer en Waterstaat toe. Geconcludeerd wordt dat dit ministerie weinig tot niets zou hebben gedaan om de hoge tarieven op de route Amsterdam-Paramaribo te beteugelen.

Gevoeglijk kan dit ook gezien worden als een indirecte vingerwijzing naar de Surinaamse overheid, aangezien het de beide overheden zijn die tot nu toe hun goedkeuring moesten hechten aan de tarieven vastgesteld door de SLM en KLM. Minister Guno Castelen van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) denkt echter anders hierover. Het gaat volgens hem om twee totaal verschillende landen met hun eigen systemen. Hoewel Nederland al jaren een liberale koers vaart, geldt in Suriname dat de overheid zich op dit stuk nog bezighoudt met de tarieven. "Het gaat om twee systemen die met elkaar verzoend moeten worden", benadrukt Castelen. De situatie in Suriname is totaal anders, vandaar dat het land ook bewerkstelligd heeft dat een overgangsperiode van twee jaren is ingelast voordat de luchtvaartmarkt – met name op de Mid-Atlantische route – op 1 mei 2006 wordt geliberaliseerd. In zijn rapport, dat afgelopen vrijdag is gepubliceerd, zegt de NMa dat de basis van de hoge tarieven op deze luchtlijn worden gevormd door de te hoge samenwerkings- en exploitatiekosten van de SLM en KLM. Hierdoor is er sprake van feitelijke monopolie, maar dat er geen misbruik van wordt gemaakt omdat de maatschappijen geen overwinst maken.

Hoger

De NMa vindt weliswaar dat de SLM niet efficiënt is georganiseerd door het ontbreken van het concurrentiecomponent. "Wij constateren dat de inefficiënte kostenstructuur van een monopolist tot gevolg heeft dat reizigers veel te veel betalen", zegt de autoriteit in haar verslag. Daarom moeten beide overheden ingrijpen en een tarievenstructuur vastleggen. Tarieven zijn nu drie keer zo hoog dan op vergelijkbare routes, terwijl de opdracht bij het aangaan van een luchtvaartovereenkomst in 1991 was om deze op een aanvaardbaar niveau te houden. Vandaar dat de NMa Verkeer en Waterstaat beschuldigt van laksgedrag in deze zaak.

Daarmee helpt het ministerie bij het instandhouden van de dure vluchten. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft vervolgens KLM en SLM opdracht gegeven duidelijk te maken waaruit hun kosten bestaan. Uiterlijk in april 2002 moesten zij hierover rapporteren. Maar deze afspraak is nog steeds niet nagekomen. "De minister heeft te weinig actie ondernomen. Passagiers betalen hierdoor nog altijd veel geld voor een retourtje Amsterdam-Paramaribo", wordt in het rapport geconcludeerd.

 

Bron:
,18-05-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics